Ziua mondială a tonului este marcată în fiecare an la 2 mai, această dată fiind desemnată de ONU prin rezoluţia adoptată de Adunarea Generală la 7 decembrie 2016.
Statele membre ONU, organizaţiile internaţionale şi regionale, dar şi societatea civilă sunt invitate să acţioneze pentru creşterea gradului de conştientizare a valorii tonului şi a ameninţărilor cu care se confruntă această specie.
De asemenea, este subliniată importanţa stocurilor de ton gestionate în mod durabil în realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
Date fiind calităţile sale uimitoare, această specie de peşti este ameninţată de cererea covârşitoare. Şapte milioane de tone de ton şi specii asemănătoare tonului sunt debarcate anual.
Cum speciile de ton migrator reprezintă 20% din valoarea întregii capturi de peşte din pescuitul marin, marcarea de către ONU a „Zilei mondiale a tonului” reprezintă un pas important în recunoaşterea rolului esenţial al tonului la dezvoltarea durabilă, siguranţa alimentară, oportunitate economică şi mijloacele de trai ale oamenilor din întreaga lume.
În raportul său din 2016 intitulat „Situaţia pescuitului şi a acvaculturii în lume”, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a luat act de necesitatea unei gestionări eficiente în vederea restabilirii stocurilor exploatate excesiv, aici fiind inclus şi tonul.
De asemenea, în cel mai recent raport, din 2018, intitulat „Situaţia pescuitului şi a acvaculturii în lume: Realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, FAO accentuează rolul acestui sector în realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, precum şi rolul în măsurarea progreselor către aceste obiective, fiind menţionate contribuţiile speciale ale pescuitului în apele interioare şi ale pescuitului la scară mică.
Totodată, conferinţa privind oceanele care a avut loc în iunie 2017 la sediul ONU, a fost o bună ocazie pentru a evidenţia importanţa inversării declinului într-o însănătoşire a oceanului, pentru a asigura o gestionare durabilă a vieţii marine.
Tonul este foarte important din punct de vedere economic atât pentru ţările dezvoltate, cât şi pentru ţările aflate în curs de dezvoltare.
Tonul şi tipurile de peşte asemănătoare lui includ aproximativ 40 de specii care se găsesc în Oceanul Atlantic, Oceanul Indian şi Oceanul Pacific, precum şi în Marea Mediterană.
Producţia mondială de ton s-a aflat în continuă creştere, de la mai puţin de 0,6 milioane de tone în 1950 ajungând la aproape 6,6 milioane de tone în 2010.
În prezent, mii de nave de pescuit ton, din peste 80 de state, operează în toate oceanele, iar capacitatea de pescuit este în creştere în Oceanul Indian şi Oceanul Pacific.