În România a fost omologat un nou soi de pepene. Unul care rezistă iarna, iar producţia acestuia depăşeşte 60 de tone la hectar!
Pepenele de iarnă (winter melon) este foarte popular în Asia şi a fost aclimatizat în ţara noastră de cercetătorii staţiunii legumicole din Buzău.
„Anul acesta am făcut documentaţia şi începând cu anul viitor va fi înscris în vederea omologării şi brevetării. Producţia depăşeşte 60 de tone la hectar, o producţie foarte mare, o plantă produce circa 15-20 de fructe, iar dacă sunt lăsate să ajungă la maturitate numărul lor scade la 8-10 fructe pe plantă”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător şi membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, potrivit Agerpres.
Pepenele de iarnă face parte din familia cucurbitaceelor şi este bogat în vitamina C.
„Fructele sunt gustoase, dulci şi pot înlocui în preparatele culinare pepenele, castravetele şi chiar dovleacul, dar ceea ce este cel mai important se păstrează foarte bine peste iarnă, aşa cum se păstrau la ţară dovlecii de plăcintă, şi îşi menţin prospeţimea în condiţii naturale, de cămară de magazie”, a mai spus Costel Vânătoru.
Conform acestuia, planta poate fi folosită şi ca port-altoi la pepeni pentru a obţine producţii foarte mari: „Încă din acest an putem oferi seminţe promoţional cultivatorilor, iar cei care doresc informaţii privind cultivarea acestuia vor fi oferite cu promptitudine”.