Discuţii la nivel înalt despre probleme actuale din agricultura românească

Discuţii la nivel înalt despre probleme actuale din agricultura românească

Lelior Iacob (foto), directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, a participat, în această săptămână, la două întâlniri de lucru la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale.

Prima a fost cu reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Suine Autohtone Mangaliţa şi Bazna, iar discuţiile au vizat următoarele subiecte:

  1. Modificarea normelor sanitar veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine mangaliţa şi bazna – problemele pe care le întâmpină crescătorii de rase autohtone de suine la punerea în aplicare a acestora aşa cum există în legislaţia actuală;
  2. Stadiul aprobării programului naţional privind reglementarea utilizării logotipului „100% rasă autohtonă”;
  3. Ajutor financiar pentru susţinerea reproducţiei în vederea menţinerii şi protejării efectivelor existente de rasă pură mangaliţa şi bazna precum şi pentru conducerea registrului genealogic.

Concluziile primei întâlniri de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale?

„În urma acestei întâlniri, ANSVSA va iniţia un proiect privind modificările aduse ordinului 300/2017 şi un alt proiect privind modificările aduse ordinului 20/195/2018, ţinând cont de propunerile reprezentanţilor Asociaţiei Crescătorilor de Suine Autohtone Mangaliţa şi Bazna. MADR şi ANZ vor analiza cele două proiecte şi vor face propuneri de modificare. ANZ va pune la dispoziţia reprezentanţilor Asociaţiei Crescătorilor de Suine Autohtone Mangaliţa şi Bazna proiectul de act normativ: programul naţional privind reglementarea utilizării logotipului rasă autohtonă 100%, pentru a aduce completări şi/ sau modificări”, precizează oficialii Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie.

A doua întâlnire a directorului general Lelior Iacob a fost cu reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, care a avut drept scop discutarea problemelor semnalate referitor la modificarea şi completarea OM nr.619/2015.

A fost analizată situaţia certificării raselor de carne şi a metişilor cu rase de carne pentru 2018. De asemenea, au fost discutate eventualele modificări ale OM nr. 619/2015.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *