Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi-a înrăutăţit astăzi estimările privind producţia mondială de cereale la 2,609 miliarde de tone, faţă de o prognoză de 2,611 miliarde de tone în ianuarie.
„Cea mai recentă revizuire se bazează în întregime pe o estimare mai scăzută a producţiei de porumb a SUA şi consolidează declinul anual al producţiei globale de cereale”, se arată într-un comunicat al FAO.
Pe de altă parte, producţia de grâu la nivel mondial în 2019 ar urma să ajungă la 757 de milioane de tone, cu 4% peste nivelul din 2018, dar sub valoarea record înregistrată în 2017.
FAO mai informează că indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut în februarie, comparativ cu luna precedentă, stimulat de o relansare a preţului lactatelor.
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În februarie, acest indice a avut o valoare de 167,5 puncte, o creştere de 1,7% faţă de ianuarie.
În pofida creşterii de luna precedentă, indicele rămâne cu 2,3% sub nivelul înregistrat în februarie 2018.
FAO a subliniat că preţul lactatelor a crescut în februarie cu 5,6% faţă de ianuarie, în urma majorării cererii pentru importurile de lapte praf degresat, lapte praf integral şi brânză.
Totodată, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 1,8% luna trecută, în timp ce preţul la zahăr a urcat cu 1,2%.