Transportorul cu aspiraţie reprezintă o soluţie excelentă atunci când se impune găsirea unui mijloc de transport uşor al cerealelor.
Sistemul este potrivit pentru preluarea grânelor din diferite locuri greu accesibile şi transportul lor pneumatic într-o locaţie dorită de proprietar, oferind inclusiv posibilitatea de încărcare în camioane sau în vagoane de tren.
Beneficiile sunt multiple. În primul rând, modelele angrenate de priza de putere a tractorului nu trebuie racordate la o sursă de energie electrică.
De asemenea, dispozitivul poate fi folosit în câmp pentru încărcarea cerealelor, pe care le poate transporta orizontal, vertical sau în jurul colţurilor.
Totodată, nu este necesară construirea unui buncăr de recepţie a cerealelor.
Dacă este nevoie de o capacitate mai mare de transport, dispozitivele pot fi înlocuite de un model mai mare folosind acelaşi sistem de conducte.
Un alt beneficiu este că aceste echipamente sunt compacte, putând fi uşor de parcat.
Cum funcţionează transportorul cu aspiraţie
Cerealele sunt absorbite în interiorul sistemului de transport, în zona buncărului de recepţie alăturat suflantei.
În acest moment, cerealele sunt transportate şi descărcate în partea superioară a ciclonului de separaţie. Aici are loc separarea cerealelor de aer.
Cerealele ajung în partea inferioară a ciclonului, acolo unde sunt preluate de un sistem rotativ (valvă rotativă).
Din această valvă rotativă cerealele sunt transportate prin tubulatură, iar înainte de descărcarea propriu-zisă ele ajung în ciclonul de liniştire, care are rolul de încetinire a vitezei de transport a cerealelor pentru a evita deteriorarea acestora în momentul descărcării.
Fermierul Nicolae Truşcoaică: „Un utilaj foarte util”
Am vrut să aflăm şi părerea unui fermier care a achiziţionat un transportor cu aspiraţie (turbosuflantă) cu privire la utilitatea unui asemenea utilaj.
Ne-am deplasat la Satchinez, în judeţul Timiş, la ferma inginerului Nicolae Truşcoaică, unul dintre făuritorii de hrană cu cea mai avizată opinie din vestul ţării şi nu numai în ceea ce priveşte tehnologia agricolă.
Domnia sa a achiziţionat un transportor cu aspiraţie şi un selector de la compania daneză Kongskilde prin firma Derby Performance din Timişoara, care comercializează o gamă largă de utilaje agricole.
„Pe lângă selector am luat şi turbosuflanta, pentru că este nevoie şi de acest agregat. Fără turbosuflantă, selectorul îţi aruncă marfa jos. Turbosuflanta preia cerealele de la selector şi le duce exact acolo unde trebuie, în magazie, în remorcă, în camion, oriunde doreşti. Din selector în turbosuflantă cade exact ceea ce eu am nevoie să cadă. Este foarte utilă! Selectează bine şi grâul, şi orzul. Sunt foarte mulţumit de ea! Am mai încercat cu ea porumbul, soia şi floarea soarelui. Nu am luat încă toate sitele, am vreo trei seturi de diferite mărimi. Trebuie alese sitele atunci când începi selectatul, este important ca ele să fie pe mărimea bobului. Grâul poate avea într-un an boabe mari, frumoase, iar în altul, când este secetă, nu mai creşte şi boabele sunt mai mici, astfel că este nevoie de o altă sită. Am achiziţionat turbosuflanta şi selectorul de la Derby Performance„, ne-a declarat inginerul Nicolae Truşcoaică, decanul de vârstă al agriculturii bănăţene.