Două programe noi au fost lansate recent în vederea implementării unor tehnologii agricole inteligente în Niger şi Mali.
Scopul îl reprezintă creşterea securităţii alimentare şi a calităţii vieţii în mediul rural din cele două state africane.
Porumbul, fasolea oloagă, sorgul, meiul şi alunele de pământ sunt ţinta programelor finanţate de guvernul norvegian.
Peste 60 de oameni au fost prezenţi la lansarea din Mali.
„Sectorul agricol din Mali promite mult, dar întâmpină dificultăţi. Scopul nostru principal este să îmbunătăţim calitatea hranei, să creştem securitatea alimentară”, a explicat Ole Andreas Linderman, ambasadorul Norvegiei în Mali.
Cele două proiecte sunt implementate cu ajutorul mai multor organisme, printre care International Institute of Tropical Agriculture (IITA), ICRISAT, Institut National de Recherche Agronomique du Niger (INRAN) şi IER, iar coordonator este Ramadjita Tabo.
„Prima componentă în vederea realizării ţelului nostru este concentrată pe identificarea tehnologiilor inteligente necesare, iar a doua constă în dezvoltarea şi implementarea acestora”, a menţionat Abdoulaye Tahirou, de la IITA.