Inspectorii MADR iau toate măsurile care se impun în această perioadă pentru ca loturile de legume şi fructe de provenienţă autohtonă expuse la vânzare să îndeplinească cerinţele standardelor de comercializare, referitoare la calitate, la încadrarea în nivelurile admisibile de reziduuri de pesticide şi la etichetare.
Până la această dată, în Bucureşti şi în toate judeţele din ţară au fost verificate 294 de pieţe agroalimentare şi 102 depozite en-gros de legume şi fructe.
Au fost verificaţi, de asemenea, 3.410 operatori dintre care 1.820 de persoane fizice şi 1.590 de persoane juridice. Au fost prelevate 52 de probe din următoarele specii: mere, cartofi, ardei, castraveţi, roşii, pătrunjel, dovlecei, lămâi, salată verde, ridichi, căpşuni, ciuperci, ceapă verde, usturoi verde şi cartofi noi.
Potrivit MADR, principalele obiective urmărite în cadrul acestor acţiuni de monitorizare şi inspecţie sunt următoarele:
- asigurarea unui spaţiu distinct şi semnalizat corespunzător pentru minimum 40% din numărul total de tarabe din piaţă pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice sau producători agricoli, organizaţi conform OUG 44/2008;
- depistarea şi sancţionarea fenomenului de substituire a legumelor şi fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comerţ intracomunitar;
- etichetarea corectă a produselor, legume şi fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de producţie, a denumirii cultivatorului, a datei recoltării şi a preţului, pentru a se distinge producţia autohtonă de cea provenită din import sau din spaţiul intracomunitar;
- trasabilitatea loturilor de legume şi fructe provenite din import sau din comerţul intracomunitar prin indicarea corectă pe documentele însoţitoare (facturi fiscale) a ţării de origine – documentele sunt emise de către depozitari pentru comercianţii de legume şi fructe cu amănuntul;
- prelevarea de probe de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Fitosanitare în vederea efectuării de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide din majoritatea speciilor expuse în această perioadă la comercializare. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, aduce asigurări că toate legumele şi fructele autohtone sunt sigure pentru consumatori. Consumul de legume şi fructe din producţia autohtonă contribuie major la sprijinul şi dezvoltarea sectorului legumicol şi pomicol românesc.
Se constată faptul că fenomenul de substituire a legumelor şi fructelor este încă prezent, în sensul că produsele provenite din import sau din comerţul intracomunitar sunt comercializate ca produse româneşti, practică la care mai apelează comercianţii din pieţele agroalimentare. De asemenea, nu toţi comercianţii respectă trasabilitatea produselor, prin neprezentarea documentelor de provenienţă.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
CITEŞTE ŞI: Importanţa uscării şi stocării cerealelor
Pentru abaterile constatate au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 63.500 de lei şi un număr de 239 de avertismente cu planuri de remediere, conform Legii nr. 270/2017.
În continuare, atestatele de producător cu suspiciuni asupra calităţii de producător sau asupra cantităţilor de legume obţinute, în raport cu suprafeţele cultivate, sunt ridicate în copie, în vederea verificării de către direcţiile pentru agricultură judeţene la primăriile emitente.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, alături de celelalte instituţii abilitate în domeniu, prin măsurile de monitorizare şi control, asigură în permanenţă respectarea prevederilor legale pentru reglementarea pieţei produselor agricole, precum şi pentru prelevarea probelor din plante şi produse vegetale, în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale