Carnea de miel, mai ieftină pe Facebook!

Carnea de miel, mai ieftină pe Facebook!

Preţul cărnii de miel din pieţele şi magazinele din ţară este similar cu cel practicat de producători anul trecut: 20-27 de lei pe kilogram.

Oferte mai bune se găsesc însă pe Facebook, de unde doritorii pot cumpăra cu până la zece lei mai ieftin kilogramul de carne de miel.

Galaţi

Carnea de miel a apărut în magazinele şi pieţele din Galaţi. Chiar dacă în judeţ există un singur abator autorizat pentru sacrificarea animalelor, carnea de miel nu lipseşte din galantare.

Totuşi, preţurile sunt mai mari decât în anii trecuţi, deoarece producătorii au foarte puţini miei. Majoritatea animalelor au fost vândute deja la export, iar cele rămase sunt sacrificate înainte de Paşte.

La marile magazine, carcasa de miel se vinde cu 27 de lei kilogramul, în timp ce crescătorii de la sate cer 16 lei pe kilogramul de miel tăiat şi zece lei pe kilogram pentru animalul viu.

Sunt miei puţini pe piaţă, asta înseamnă preţuri mai mari. Acum, mielul în viu se vinde cu 10-12 lei kilogramul, iar carcasa costă până la 20 de lei la producător. La magazin este mai scump. Multe tranzacţii s-au făcut cu firme arabe, în ultima perioadă au cumpărat mii de miei. Sunt fermieri care nu mai au deloc animale, au vândut tot, au venit tiruri, au încărcat toate animalele.

Daniel Lupaşcu – fermier


Vrancea

O situaţie asemănătoare este şi în judeţul Vrancea. Numeroşi fermieri au vândut mieii unor firme arabe la preţuri convenabile.

Familia Ţuţu, de exemplu, are 1.000 de oi din rasa ţigaie ruginie, iar la începutul lunii aprilie a trimis la export jumătate dintre animale. Cei mai căutaţi au fost mieii cu greutatea de 20-22 de kilograme.

A venit în urmă cu două săptamâni un tir din judeţul Constanţa şi am vândut 500 de miei. Animalele ajung la export, în ţările arabe. Am vândut cu 12,5 lei kilogramul în viu, nu am stat pe gânduri şi i-am dat. Preţul a fost bun. Suntem mulţumiţi.

Adriana Ţuţu – fermier


În judeţul Vrancea sunt fermieri care îşi vând animalele pe Facebook. Ei au postat pe reţeaua de socializare anunţuri care conţin preţul şi numerele de contact. Unul dintre fermieri anunţă că are 400 de miei crescuţi ecologic pe care îi vinde la preţul de anul trecut.

Dăm start comenzilor de miei! Preţul va ramâne acelaşi de anul trecut, 20 lei/kg carcasa şi 12 lei/kg viu. Avem miei de reproducţie sau pentru sacrificare! Pentru detalii sau comenzi vă aşteptăm în privat sau la telefon.

Stelian Crancu – fermier din satul Ciolăneşti, anunţ postat pe contul său de Facebook


Brăila

Importatorii din ţările arabe au ajuns şi în judeţul Brăila. Fermierii de acolo preferă exportul, deoarece preţurile sunt mai bune decât cele de pe piaţa autohtonă.

Faţă de anul trecut am fost mai bine plătiţi. S-au vândut către ţările arabe, pe majoritatea îi vindem către dânşii. Avem o relaţie cu dânşii pe care ne-o păstrăm în fiecare an. Anul acesta, noi am vândut mielul în viu cu 12,5 lei pe kilogram. Acum preţul a scăzut la zece lei kilogramul în viu.

Ion Serafim – fermier din localitatea Salcia Tudor (judeţul Brăila)


Alba

În judeţul Alba, mieii vii se vând cu 10-12 lei kilogramul, în timp ce un kilogram de carne costă între 20 şi 25 de lei.

Chiar înainte de Paşte carnea de miel se vinde cu 20-25 de lei kilogramul, deci se păstrează preţurile de anul trecut. Avem foarte mulţi miei, dar preţul este dictat de puterea de cumpărare a oamenilor, care nu a crescut.

Horia Moruţan – preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Alba


Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de ovine şi a consumatorilor de carne de miel, Primăria Alba Iulia a autorizat temporar un centru de sacrificare, pentru perioada 15-28 aprilie, unde este asigurat examenul sanitar-veterinar înainte şi după tăierea animalelor. De asemenea, în Alba Iulia sunt puse la dispoziţie 20 de boxe pentru vânzarea cărnii de miel în hala agroalimentară Centru, 35 de mese cu vitrină şi şase vitrine frigorifice pentru vânzarea laptelui şi a produselor lactate.

Braşov

În Braşov, potrivit crescătorilor de oi din judeţ, mieii se vând cu 11 lei kilogramul în viu şi cu 24 de lei kilogramul de carne.

În municipiul Braşov au fost amenajate zone în toate pieţele alimentare, unde vânzarea mieilor se va face până mâine.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Tarcea, susţine că în cele cinci pieţe ale oraşului sunt puse la dispoziţie 113 locuri pentru vânzarea mieilor de pentru Paştele ortodox.

Constanţa

Carnea de miel se vinde în Constanţa la preţuri cuprinse între 22 şi 25 de lei pentru un kilogram, la fel ca anul trecut, însă preţul poate fi chiar mai mic, dacă achiziţia este făcută urmărind ofertele de pe Facebook.

Astfel, cei care doresc să cumpere carne de miel din una dintre pieţele constănţene, direct de la producători, plătesc pentru un kilogram de miel între 23 şi 25 de lei. De asemenea, mieii pot fi cumpăraţi şi în viu, în această situaţie preţul fiind, în medie, cu zece lei mai mic.

Constănţenii mai pot cumpăra miel urmărind reţeaua de socializare Facebook, unde ofertele sunt generoase şi doritorii pot primi mielul acasă, iar preţurile pot fi chiar mai mici decât cele de la piaţă, plecând de la 20 de lei pentru un kilogram de carne.

Specialiştii DSVSA şi cei de la Protecţia Consumatorilor atrag însă atenţia că mieii şi carnea de miel trebuie să fie achiziţionate numai din locuri amenajate şi autorizate.

În abatoarele sanitare veterinare autorizate, personalul sanitar veterinar de specialitate va admite la tăiere doar animalele sănătoase provenite din exploataţii comerciale şi gospodăriile populaţiei, însoţite de documente care să ateste starea de sănătate a acestora. Marca de sănătate, de formă ovală, va fi aplicată pe carcasele de miel ori de ied numai după examinarea post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a abatorului. Carcasele rezultate din abatorizare pot fi comercializate în pieţele agroalimentare numai dacă sunt însoţite de certificate de sănătate publică veterinară şi transportate cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar. De asemenea, pieţele trebuie să deţină spaţii special amenajate pentru depozitarea şi comercializarea carcaselor de miei sau iezi sub un regim termic care să nu le modifice caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice.

DSVSA


La supermarket, kilogramul de carne de miel este vândut la preţuri ceva mai mari, putând ajunge şi la 30 de lei. Oamenii se aşteaptă ca preţurile să scadă, pentru că oferta este destul de generoasă.

Cluj

În judeţul Cluj funcţionează cinci puncte temporare de sacrificare a mieilor, autorizate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Punctele sunt deschise la Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla şi Centrul AgroTransilvania Cluj-Napoca, acestea urmând să funcţioneze până sâmbătă, 27 aprilie. În aceste puncte se asigură permanenţă sanitar-veterinară, expertiza cărnii rezultată în urma sacrificării.

Ioan Oleleu – directorul DSVSA Cluj


În Centrul AgroTransilvania din Cluj-Napoca se sacrifică şi se vând miei începând de marţi, la preţul de 25 de lei pe kilogram în carcasă.

De asemenea, tot începând de marţi, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară vinde şi preia comenzi pentru vânzarea de carcase de miel din producţia proprie, de la ferma Cojocna.

Carcasele de miel, inclusiv cap şi organe, cântăresc între 8 şi 14 kilograme, iar preţul per kilogram este de 25 de lei.

USAMV Cluj-Napoca

Sursa: Mediafax

Foto: Adevărul

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *