Grindina căzută recent a afectat circa 30% din suprafeţele agricole însămânţate cu diferite culturi în zona localităţii timişene Ionel. Pomii fructiferi nu au avut de suferit.
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Timiş, Doru Petanec (foto), a declarat că încă nu se cunosc cifrele exacte, întrucât primarul nu a format deocamdată comisia locală de constatare.
Din estimările noastre, ar fi vreo 30% dintr-o suprafaţă totală de 400 ha cu diferite culturi. La pomi fructiferi deocamdată nu sunt probleme. Nu avem probleme deosebite, în general, culturile arată bine, iar după ce se vor opri ploile, se vor aplica tratamentele fitosanitare acolo unde va fi cazul.
Doru Petanec – directorul DJA Timiş
Directorul DJA Timiş a adăugat că la plantaţiile însămânţate, suprafeţele sunt uşor mărite la porumb şi floarea soarelui, unde faţă de 180.000 de hectare anul trecut la porumb acum vor fi 190.000 de hectare, pentru că fermierii au întors jumătate din culturile de rapiţă.
În judeţul Timiş s-au însămânţat în primăvară 190.000 de hectare cu porumb, 12.000 de hectare cu soia şi 54.000 de hectare cu floarea soarelui.
Au fost de 20.000 de hectare de rapiţă, dar au mai rămas în picioare 10.000 de hectare, pentru că nu a răsărit şi a planta suferit peste iarnă, iar pe cele 10.000 de hectare întoarse de rapiţă se regăsesc culturi de porumb şi floarea soarelui. Grâul şi orzul arată foarte bine, au crescut spectaculos după ploi. Suprafeţele de pomi fructiferi au rămas la fel ca anul trecut.
Doru Petanec – directorul DJA Timiş
În judeţul Timiş, plantaţii pomicole sunt doar în sectorul privat, cele mai mari livezi de piersic şi cais fiind în zonele Sânnicolau Mare (260 de hectare), Periam (40 de hectare) şi încă un lot reprezentând o pepinieră a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”.
Sursa foto: banatulmeu.ro