Astăzi s-a desfăşurat, la Palatul Parlamentului, conferinţa la nivel înalt privind bolile transfrontaliere la animale, eveniment organizat în contextul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
Alături de ministrul Petre Daea, la eveniment au mai participat comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentelor, Vytenis Andriukaitis, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Geronimo Brănescu, precum şi înalţi oficiali europeni – Pekka Pesonen, secretar general al Copa Cogeca, Bernard Van Goethem, director DG Sante, şi Eran Raizman, expert superior la biroul de sănătate şi producţie animală din cadrul FAO.
De asemenea, au susţinut prezentări pe temele dezbătute în cadrul conferinţei cadre universitare de renume, cercetători şi experţi din ţările membre ale Uniunii Europene.
Subiectele abordate au vizat teme deosebit de importante precum perspectiva fermierilor privind managementul riscului în bolile transfrontaliere în vederea asigurării continuităţii activităţii, asistenţa FAO pentru statele afectate de bolile transfrontaliere, inclusiv pesta porcină africană şi pesta micilor rumegătoare, punctul de vedere al UE privind bolile transfrontaliere la animale, rolul EFSA în sprijinirea statelor membre pentru a face faţă acestor epidemii, importanţa cooperării în cadrul bolilor transfrontaliere la animale, experienţa statelor membre în gestionarea bolilor transfrontaliere privind gripa aviară, pesta porcină africană, pesta micilor rumegătoare şi implicaţiile economice ridicate ale bolilor transfrontaliere în Europa.
Ministrul Petre Daea a deschis lucrările conferinţei, subliniind faptul că obiectivul principal al evenimentului l-a constituit realizarea unui schimb de opinii şi bune practici, dar şi identificarea căilor eficiente de acţiune pentru viitor, în vederea păstrării sănătăţii animalelor şi a gestionării resurselor alimentare.
În discursul său, ministrul a subliniat că sănătatea animalelor şi managementul bolilor transfrontaliere sunt vitale pentru menţinerea unei agriculturi eficiente în Uniunea Europeană.
Petre Daea a evidenţiat eforturile depuse de Comisia Europeană prin Direcţia Generală de Sănătate şi Siguranţă Alimentară, precum şi cele ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală şi ale Organizaţiei pentru Agricultură şi Hrană, accentuând importanţa cooperării şi colaborării la nivel continental, regional şi naţional, a structurilor veterinare în combaterea bolilor la animale.
Astfel, ministrul Daea a adresat mulţumiri comisarului Andriukaitis pentru sprijinul acordat României în ultimii doi ani, din momentul apariţiei pestei porcine africane în ţara noastră.
De asemenea, ministrul a realizat o analiză a evoluţiei pestei porcine africane în România, declarând că încă de la apariţia primului focar au fost imediat puse în aplicare măsurile cuprinse în planul de contingenţă, realizându-se un cuplaj instituţional al tuturor celor implicaţi în combaterea PPA şi a evidenţiat, totodată, că stoparea înaintării virusului a fost posibilă şi datorită consultanţei tehnice de care a beneficiat ţara noastră şi a sprijinului financiar primit din partea comisiei.
Ministrul român a apreciat că pentru a avea succes în combaterea bolilor la animale este necesar să fie menţinute standarde ridicate în privinţa investiţiilor în structuri veterinare bine organizate şi să se realizeze îmbunătăţiri permanente ale acestora.
Acesta şi-a exprimat încrederea în viitorul pachet legislativ european care vizează sănătatea animală şi care va intra în vigoare în aprilie 2021, creând noi posibilităţi de adaptare a luptei împotriva bolilor transmisibile la animale şi la om şi având un rol important în asigurarea unor instrumente noi, moderne în prevenirea şi controlul acestor boli.
În discursul său, comisarul Andriukaitis a subliniat faptul că problema bolilor transfrontaliere la animale trebuie menţinută în atenţia factorilor de decizie de la nivel politic european, acesta fiind, în opinia sa, şi rolul conferinţei desfăşurate la Bucureşti în contextul preşedinţiei Consiliului UE.
De asemenea, comisarul european a afirmat că este încurajată dezvoltarea de strategii comune la nivel european, cooperarea şi coordonarea între statele membre, fiind unul dintre elementele cheie în asigurarea protecţiei sănătăţii animalelor.
În cadrul programului conferinţei, comisarul Andriukaitis, împreună cu ceilalţi oficiali, vor efectua vizite în teren pentru a vedea obiective de investiţii importante din domeniul agricol.