Ministrul Petre Daea a iniţiat, la sediul MADR, o întâlnire de lucru cu reprezentanții liceelor agricole.
La reuniune au mai participat subsecretarul de stat Maricel Floricel Dima, secretarul general adjunct George Sava, directorul general al direcției Generale de Politici Agricole, Elena Tatomir, precum și experți din cadrul direcțiilor de specialitate ale MADR.
Scopul întâlnirii a fost informarea participanților asupra modului de implementare a Legii 57/2019 pentru completarea legii educației naționale, ale demersurilor realizate de minister, precum și cunoașterea principalelor dificultăți cu care se confruntă liceele agricole.
Unul dintre obiectivele principale ale MADR este acela de a stopa declinul învățământului liceal agricol, implicându-se în mod direct, prin acordarea de sprijin financiar, astfel încât acesta să răspundă gradului de inovare din agricultură.
Petre Daea a îndemnat conducerile liceelor agricole să prezinte problemele cu care se confruntă și să contribuie cu propuneri și sugestii pentru elaborarea unor acte normative care să sprijine dezvoltarea și progresul învățământului liceal agricol.
De asemenea, oficialul guvernamental a subliniat importanța pregătirii profesionale a viitorilor agricultori, asigurându-i pe cei prezenți de sprijinul său pentru revitalizarea sistemului de învățământ agricol.
Totodată, Daea a făcut referire la Planul Național Strategic care, în contextul noii Politici Agricole Comune, va intensifica sprijinul acordat fermierilor mici și tineri, facilitând reînnoirea generațiilor.
Este necesar să avem tineri bine pregătiți, iar acum trebuie să creionăm în mod real necesitățile liceelor cu profil agricol pe care să le transpunem în acte normative.
Petre Daea
În cadrul întâlnirii, subsecretarul de stat Maricel Dima a făcut o descriere a acțiunilor concretizate la nivelul MADR:
- emiterea ordinului comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului educației naționale pentru aprobarea listei cu liceele tehnologice cu profil preponderent agricol care vor primi finanțare din partea MADR pentru investiții, fiind selectate 58 licee tehnologice cu profil preponderent agricol;
- elaborarea metodologia de finanțare a celor 58 licee tehnologice cu profil preponderent agricol care urmează să fie aprobată prin hotărâre a guvernului. Proiectul a fost elaborat de către MADR și se află în procedură de avizare la ministerele avizatoare;
- înființarea biroului de învățământ liceal agricol, formare profesională și consultanță în agricultură în cadrul MADR – măsură realizată prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
De asemenea, au fost descrise demersurile ce urmează a fi întreprinse de MADR împreună cu Ministerul Educației Naționale în perioada următoare, în baza discuțiilor și a propunerilor din partea conducerii liceelor agricole.
Prin investițiile pe care MADR dorește să le realizeze în cele 58 licee selectate se urmărește crearea condițiilor necesare pentru pregătirea elevilor în domeniul agriculturii în concordanță cu noile tehnologii care se practică astăzi la nivel de fermă, promovarea învățământului profesional agricol și a învățământului dual.
În perioada următoare, conducerea MADR va efectua o serie de întâlniri și vizite la liceele agricole, pentru a constata realitatea efectivă din teren, reușindu-se astfel corelarea și conectarea bazei legislative cu aspectele practice ale necesităților economico-sociale.
În urma discuțiilor purtate, părțile implicate au stabilit menținerea unui dialog deschis și constant, astfel încât, printr-un schimb de informații și idei să se dezvolte soluții pentru ca, în următoarea perioadă, această ramură a educației să redevină de interes pentru tinerii pasionați de agricultură, dar care doresc să facă și performanță în acest domeniu.