Cooperativa agricolă, o formă asociativă tot mai agreată de fermieri. Record de înfiinţări în 2018

Cooperativa agricolă, o formă asociativă tot mai agreată de fermieri. Record de înfiinţări în 2018

În anul 2018 au fost înfiinţate 280 de aso­cia­ţii de producători sub forma co­ope­rativelor agricole, atingându-se un prag maxim în ultimul deceniu, informează Ziarul Financiar (zf.ro).

Potrivit sursei citate, fer­mie­rii spun că sub această formă le este mai uşor să atragă şi să suporte in­ves­ti­ţiile, să cumpere materii prime mai ieftine, întrucât le iau în cantităţi mai mari, să comer­cia­lize­ze produsele la un preţ corect şi să aibă ac­ces în lanţurile mari de magazine şi pe pieţe externe.

Unii fermieri şi-au dat seama că nu mai fac faţă cerinţelor mediului de afaceri singuri, iar sub formă de asociaţie au posibilitatea să acceseze mai uşor anumite fonduri – europene sau guvernamentale -, dar şi să intre pe alte pieţe. Contează capacitatea financiară, tehnica de lucru, numărul de angajaţi, cifra de afaceri şi profi­tabilitatea firmei.

Gabriel Dan Ieremia, consultant pe fonduri europene, pentru Ziarul Financiar (zf.ro)

Cele mai mari zece cooperative din România au avut afaceri totale cumulate de 835 de milioane de lei (177 de milioane de euro) în 2018, ceea ce reprezintă 64% din cât au reu­şit să vândă anul trecut toate cooperativele agri­cole din România, potrivit calculelor Ziarului Financiar, bazate pe datele de la Registrul Co­merţului (ONRC).

În vârful podiumului cooperati­ve­lor din România se află Cooperativa Agri­colă Integrată Ţara Mea, înfiinţată de retai­lerul german Kaufland în 2015, care reuneşte circa 350 de fermieri.

În prezent, în România sunt peste 1.400 de cooperative agricole, conform informa­ţi­ilor de la Ministerul Agriculturii, pe baza datelor centralizate de ONRC, relatează Ziarul Financiar (zf.ro).

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *