Procesul prin care erbicidele şi pesticidele ce conţin glifosat sunt aprobate în Uniunea Europeană nu este greşit, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Decizia a venit ca răspuns la un caz din Franţa deschis împotriva unor activişti pentru mediu care au distrus rezervoare pline cu produsul Roundup şi alte erbicide ce conţineau glifosat.
Procurorul public francez susţinuse că acest caz împotriva activiştilor ar trebui clasat – sau cel puţin sentinţele dictate contra acestora ar trebui reduse – dacă s-ar ajunge la concluzia că produsele care conţin glifosat ridică potenţiale riscuri pentru sănătatea umană şi pentru mediu.
La nivel mondial nu există dovezi privind eventuala legătură între glifosat şi cancerul uman. Substanţa este folosită pe scară largă în agricultură.
CJUE a ajuns la concluzia că o serie de întrebări referitoare la procesul de aprobare, ridicate de procurorul francez, ”nu au indicat nimic capabil” să submineze baza juridică a actualului regim normativ al blocului comunitar.
Acum revine instanţelor naţionale franceze să decidă cum va aplica concret hotărârea CJUE.
În 2017, Comisia Europeană a prelungit autorizarea glifosatului pentru încă cinci ani, dar în luna iulie Austria a devenit primul stat membru al UE care interzice această substanţă.
Produs de compania germană Bayer, glifosatul a făcut obiectul unor procese în SUA în urma acuzaţiilor că produce cancer.