România a importat în doi ani şi şapte luni produse agroalimentare în valoare de 16 miliarde de euro din statele membre ale Uniunii Europene, dar a exportat de numai zece miliarde de euro, diferenţa provenind din schimburile de produse cu valoare adăugată mare, a declarat secretarul de stat Daniel Botănoiu la conferinţa „ZF Agribusiness’19: Cum poate agricultura să devină motorul principal al economiei?”, organizată de Ziarul Financiar.
CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români
În doi ani şi şapte luni au fost importate, în total, 22 de milioane de tone de produse agroalimentare din UE şi state terţe şi au fost exportate 44 de milioane de tone. În această balanţă constatăm că importurile din statele terţe sunt valoric la 3,5 miliarde de euro, iar exporturile la 5,5 miliarde de euro. În situaţia satelor membre UE am importat de 16 miliarde de euro şi am exportat, cu ghilimele de rigoare pentru ca sunt schimburi comerciale, de 10 miliarde de euro, iar această diferenţă vine tocmai din acest schimb de produse cu valoarea adăugată mare. Sigur că eu nu sunt de acord să nu mai consumăm croissante, dar România produce astăzi de o calitate extraordinară şi are calitate la orice produs, de la miere, unde suntem pe primul loc, la porumb şi floarea soarelui. De acea avem nevoie de măsuri pentru menţinerea investiţiilor, şi mai ales a procesării în zonele rurale. Sunt investiţii care trebuie făcute în perioada următoare.
Daniel Botănoiu
El susţine că România trebuie să aibă o altă abordare pe partea de procesare.
Dacă nu vom crea produse cu valoare adăugată mare şi vom fi exportatori neţi de materii prime, vom exporta în continuare subvenţii şi munca fermierilor din România. De asemenea, Europa trebuie să îşi aleagă foarte bine ţintele pentru că din acel exportator net de produse agroalimentare s-ar putea să pice în acea latură, nu numai că nu îşi asigură produsele de calitate, dar s-ar putea să fie dependentă de importuri.
Daniel Botănoiu
AGERPRES