Paul Anghel, directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a declarat că astăzi vor începe acţiunile din seria comandamentului de iarnă.
CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români
Operaţiunile presupun o etapă de consiliere a operatorilor, urmată de întâlnirile cu unităţile locale.
O dată cu venirea sărbătorilor de iarnă există şi anumite zone care trebuie controlate. Zona produselor şi zona serviciilor. În ceea ce priveşte zona bunurilor, avem acţiune de control în desfăşurare cu privire la jucăriile pe care majoritatea părinţilor le cumpără pentru copii pentru Moş Nicolai şi Moş Crăciun. În ceea ce priveşte comandamentul de iarnă pe piaţa serviciilor, vorbim de zonele de agrement, de servicii turistice, vorbim de zonele de alimentaţie publică, vorbim de partea de bunuri, de produse care se comercializează în târguri, oboare, inclusiv în târguri, oboare care sunt în această perioadă inclusiv în Bucureşti. Comadamentul are trei componente principale. Prima componentă se referă la consilierea operatorilor economici, va exista un program undeva începând cu 9 decembrie în cadrul comisariatelor judeţene şi locale. Vom consilia operatorii economici, le vom da nişte ghiduri pe care le-am elaborat împreună cu Centrul European al Consumatorilor. Nişte ghiduri pentru consumatorii economici şi pentru consumatorii români şi europeni care vor să vină în România să petreacă sărbătorile de iarnă.
Paul Anghel, directorul ANPC
ANPC va întreprinde acţiuni de control în toate zonele turistice aglomerate, printre care se numără Valea Prahovei, Poaiana Braşov şi Băile Felix.
Undeva în perioada 9 decembrie până în data de 16 decembrie vor avea loc aceste programe de consiliere, de prevenţie, de supravheghere a pieţei. După care în data de 16 vor avea loc întâlniri a nivelul comisariatelor judeţene regionale pentru protecţia consumatorilor împreună cu consiile judeţe, cu consiile locale, cu UAT-ul (unităţi administrativ-teritoriale n.r.), cu primării, cu factorii implicaţi în zone cu aglomeraţie mare de turişti în perioada de iarnă. Şi aici mă refer la Valea Prahovei, undeva o să facem o întâlnire în zona Ploieşti. Poate la Sinaia. După avem zona Bran-Moeciu, Rucăr, Poiana Braşov şi Braşov. Avem zona foarte aglomerată Rânca cu zona de ski, aici iarăşi vom desfăşura mini-comadament, Bucovina cu tot ceea ce înseamnă localităţile limitrofe Vatra Dornei, Suceviţa şi toate celelalte. Nu în ultimul rând Maramureşul şi zona Băile Felix.
Paul Anghel, directorul ANPC
Paul Anghel a îndemnat consumatorii să fie atenţi atunci când merg să cumpere produse tradiţionale, la etichetă şi preţ.
Consumatorii ar trebui să se uite să cumpere din târguri care sunt autorizate, să nu fie târguri improvizate, să nu fie târguri care să creeze anumite aşteptări de produse tradiţionale. Trebuie spus că produsele tradiţionale trebuie să aibă un atestat de produs tradiţional şi atestatul se obţine de la Ministerul Agriculturii, are o anumită formă pe care o găsiţi în transparenţă şi pe site-ul Ministerului Agriculturii. Trebuie spus că în trecut am găsit produse etichetate, prezentate ca produse tradiţionale şi ele erau produse industrializate, în carmangerii prin metodă industrială şi nu tradiţională. Să ne uităm cu atenţie la etichetele de pe produs, să ne uităm cu atenţie la preţ, să ne uităm cu atenţie la condiţiile de depozitare.
Paul Anghel, directorul ANPC