Pagubele economice cauzate de fincendiile care devastează zona estică a Australiei vor depăși probabil valoarea de 4,4 miliarde de dolari atinsă în 2009, când au avut loc incendiile cunoscute drept Black Saturday, susţine Moody Analytics.
CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români
Economistul Katrina Ell, citată de The Guardian, a declarat că incendiile vor afecta și mai mult încrederea consumatorilor din Australia, crescând șansele unei reduceri a dobânzilor luna viitoare, și vor provoca daune economiei prin poluarea aerului și pagube pentru agricultură și turism.
Katrina Ell a spus că riscul de deteriorare a economiei este crescut pentru că sezonul incendiilor va mai dura luni întregi.
Până în prezent, incendiile au afectat cel puțin 8,4 milioane de hectare în întreaga țară, comparativ cu cele 450.000 de hectare afectate de Black Saturday.
Incendiile din 2009, care au izbucnit în zonele rurale relativ dens populate aflate la nord de Melbourne, au ucis 173 de oameni și au distrus aproape complet orașul Marysville.
Până în prezent, 25 de persoane au murit în incendiile din acest sezon, care au produs, de asemenea, daune grave multor orașe, inclusiv Cobargo, Mogo și Mallacoota.
Daunele aduse produselor proaspete vor exercita o presiune ascendentă asupra prețurilor de consum, având în vedere că majoritatea fructelor și legumelor proaspete consumate acasă sunt provenite local.
Katrina Ell
Ea a adăugat că turismul a suferit un „impact semnificativ”.
Totodată, Katrina Ell a spus că efectele pe scară mai largă includ poluarea aerului, care a afectat 30% din populație și ar provoca „productivitatea redusă a lucrătorilor, creșterea cheltuielilor în sănătate și randamentele mai scăzute ale culturilor”, precum și închiderea drumurilor și costurile pentru asigurători.
Începând de luni au fost depuse peste 8.200 de cereri în valoare de aproximativ 644 de milioane de dolari, conform datelor consiliului de asigurări din Australia.
Economistul Moody’s spune că sunt șanse mari ca Reserve Bank că reducă rata de referință a dobânzii de la 0,75% până la 0,5%, la ședința Consiliului de administrație din 4 februarie.
Guvernul a promis până acum două miliarde de dolari pentru compansarea pagubelor, dar banii vor fi acordați abia peste doi ani.