Operatorii economici care optează pentru aplicarea Legii privind diminuarea risipei alimentare au obligaţia să transmită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), până la data de 31 martie a fiecărui an, rapoartele pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent, a anunţat MADR.
Potrivit sursei citate, raportarea va cuprinde, în mod obligatoriu, tipul/categoria produs donată/recepţionată, cantitatea donată/recepţionată (kg), contractul de donare alimente, datele de identificare ale donatorului/receptorului (numele şi codul fiscal).
Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată şi HG nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a acestei legi reglementează măsurile de prevenire a risipei de alimente pe întreg lanţul agroalimentar şi se adresează operatorilor economici, din cadrul fiecărei verigi a acestuia.
În ceea ce priveşte planul de diminuare a risipei alimentare, MADR precizează că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, operatorii care optează să întreprindă acţiuni pentru diminuarea risipei alimentare au obligaţia să elaboreze planul de diminuare a risipei alimentare, iar postarea planului pe site-ul propriu este opţională.
Ministerul Agriculturii este autoritatea care realizează şi gestionează baza de date cu operatorii receptori şi publică pe site-ul propriu Lista operatorilor receptori.
Până în prezent, sunt înscrişi în lista operatorilor receptori un număr de 11 entităţi (organizaţii, asociaţii, fundaţii), ale căror date de identificare sunt disponibile pe site-ul MADR.
România este semnatară a Acordului de la Paris încheiat la 12 decembrie 2015 prin care a confirmat alături de celelalte state membre UE, precum şi de statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), angajamentul referitor la reducerea cu 50% a risipei de alimente până în anul 2030, prevăzută în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în cadrul summit-ului ONU de la New York, în septembrie 2015.