O viitură majoră s-a produs pe râul Timiş, astăzi, în dreptul staţiei hidrometrice Lugoj, nivelul apei depăşind cu 13 centimetri nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005, a anunţat Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB).
PRODUS ÎN ROMÂNIA | Serele SupeR, o afacere de succes cu roşii cherry
Conform sursei citate, cotele sunt în scădere.
În cursul dimineţii, nivelul râului Timiş a depăşit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, la circa trei kilometri în aval de localitatea Lugoj.
În acest condiţii, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breşe de circa 30 metri fiecare, situate la distanţă de aproximativ 100 metri, prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localităţi, se arată într-un comunicat al ABAB.
Preventiv, au fost evacuate două ferme şi s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj.
ABAB precizează că nu există riscul inundării zonelor locuite, situate în aval.
Echipele ABAB intervin cu materiale şi utilaje (trei buldoexcavatoare, şase excavatoare, circa 70 de persoane, două motopompe în zona Pogăniş şi Nădrag) pe sectorul Şag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia.
Echipele de intervenţie asigură tranzitarea în condiţii de siguranţă a viiturii formate pe râul Timiş.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea, a informat că în zona inundată se aflau patru ferme de animale, din care au fost evacuate 22 persoane (zece adulţi şi 12 copii) şi 100 de bovine.
De asemenea, zece persoane s-au autoevacuat.