Lucrările agricole specifice campaniei de vară, precum recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare sau eliberarea terenurilor de resturi vegetale, se vor efectua în bune condiţii, cu excepţia zilelor cu precipitaţii, în perioada 22 – 28 iulie, arată prognoza de specialitate publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
PRODUS ÎN ROMÂNIA | Serele SupeR, o afacere de succes cu roşii cherry
Conform specialiştilor, pe durata următoarei săptămâni, în cultura de porumb neirigată, gradul de aprovizionare cu apă al solului pe adâncimea 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în Maramureş, Transilvania, Crişana, cea mai mare parte a Banatului, Olteniei şi a Munteniei, local în nordul, centrul, estul şi vestul Moldovei, sud-vestul Dobrogei.
De asemenea, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în centrul, estul şi sudul Moldovei, nordul-estul, estul, vestul şi sudul Munteniei, sudul şi estul Olteniei, izolat nord-vestul Banatului.
„Ca urmare, temperaturile maxime mai ridicate din aer şi sol vor determina o intensificare a ritmurilor de creştere şi dezvoltare la toate speciile agricole, în aproape toată ţara. Totodată, în zilele cele mai calde, la culturile de toamnă se va produce forţarea proceselor de coacere, iar la prăşitoare, local, se va înregistra fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele amiezii, precum şi îngălbenirea/uscarea prematură a frunzelor bazale. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie, în special pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic şi pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică”, susţin experţii.
Potrivit sursei citate, grâul de toamnă se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate fenologic din zonele nordice şi centrale se va definitiva maturitatea ceară (100%), continuându-se totodată maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea.
În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui îşi va finaliza formarea capitulului (100%), aflându-se predominant în fazele de înflorire şi maturitate în ceară (10-100%), iar cultura de porumb va parcurge formarea paniculului (50-100%), înflorirea şi mătăsirea (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-50%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.
În acelaşi timp, sfecla de zahăr din principalele bazine de specialitate îşi va definitiva dezvoltarea aparatului foliar, continuându-se alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (10-100%), iar cartoful pentru consum va înregistra înflorirea şi creşterea tuberculilor (60-100%), precum şi începutul veştejirii vrejilor la soiurile de vară.
La pomii fructiferi, în majoritatea plantaţiilor, aceştia se vor afla la creşterea rodului/frunzelor/lăstarilor, acumularea zahărului şi coacerea fructelor, iar soiurile de sezon vor parcurge maturarea fructelor şi recoltarea. În plus, viţa-de-vie va înregistra creşterea frunzelor şi a lăstarilor, în timp ce la soiurile timpurii de masă vor predomina dezvoltarea boabelor, în cea mai mare parte a podgoriilor.
Din punct de vedere meteorologic, prognoza ANM relevă faptul că intervalul 22 – 28 iulie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 16 şi 28 de grade, valori mai ridicate cu până la 4 grade Celsius în raport cu mediile multianuale, la nivelul întregii ţări.
Valorile maxime ale aerului vor fi cuprinse între 22 şi 33 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, în timp ce minimele aerului vor oscila între 10 şi 23 de grade pe aproape întreg teritoriul agricol.
În intervalul analizat, sunt prognozate ploi sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie.
Totodată, se pot înregistra cantităţi de apă semnificative din punct de vedere agricol, iar local vor fi condiţii de producere a grindinei.
AGERPRES