Pentru vârstnicii din satele răzleţe din Delta Dunării, una din cele mai întinse zone umede ale lumii, iarna este o vreme a izolării, iar în plus anul acesta ei se zbat să facă faţă lipsei de lemn de foc şi creşterii preţurilor la alimente, scriu astăzi Reuters şi Agerpres.
De aceea, cu câteva zile înainte de Crăciun, ofiţerii gărzii de coastă a României au înfruntat vântul glacial pentru a livra pachete cu mâncare şi articole de igienă, precum şi fructe şi dulciuri pentru unii dintre cei mai vulnerabili săteni.
Delta Dunării, unde fluviul se întâlneşte cu Marea Neagră, se află la graniţa româno-ucraineană, notează Reuters.
Este înscrisă în Patrimoniul mondial al UNESCO şi este una din regiunile Europei cu cea mai mare biodiversitate, dar în acelaşi timp o zonă rurală săracă, unde populaţia îmbătrânită, care îşi câştigă traiul din pescuit şi agricultură de subzistenţă, nu dispune de instalaţii sanitare şi acces la asistenţă medicală.
În satul C.A.Rosetti, legat de lume prin canale înguste pe Dunăre şi un drum îngust de ţară, mai trăiesc doar vreo 150 de oameni.
„Toată lumea aşteaptă Crăciunul cu bucurie, dar totul s-a scumpit, pensiile sunt mici, e greu cu încălzirea”, spune Maria Parmac, de 76 de ani, care a fost profesoară timp de peste patru decenii.
„Mai sunt foarte puţini copii care mai cântă colinde, satul a îmbătrânit”, adaugă ea.
În satul alături Sfiştofca, Marfa Halkin, de 72 de ani, unul din cei 23 de oameni rămaşi, se plânge că până şi preoţii au încetat să mai vină la biserica locală.
Aşa că sosirea gărzii de coastă cu daruri va fi binevenită cu căldură.
„Garda de coastă din Sulina vrea să aducă un pic de bucurie în casele oamenilor de sărbători în satele izolate din Delta Dunării”, a declarat inspectorul şef Răzvan Duţă.