Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale finanţează cu peste 11 milioane de euro cooperarea fermierilor prin PNDR 2020 pentru crearea sau dezvoltarea lanţurilor scurte de aprovizionare şi a pieţelor locale.
Ca urmare a solicitărilor mai multor potenţiali beneficiari, am decis să prelungim perioada de primire a cererilor de finanţare până la 30 iunie 2019, având în vedere faptul că proiectele sunt complexe şi necesită mai mult timp pentru pregătirea documentaţiei în vederea depunerii. Aceste linii de finanţare contribuie la consolidarea legăturilor dintre agricultură şi producţia alimentară. De asemenea, susţinem asocierea între fermierii români care vor avea o forţă mai mare pentru valorificarea producţiei. Obiectivul acestor submăsuri este acela de a promova cooperarea între actorii locali, în scopul comercializării prin pieţele locale a produselor agricole şi pomicole prin intermediul lanţurilor scurte de aprovizionare.
Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR
Suma alocată pentru finanţarea acestui program este de 4.744.665 de euro pentru sectorul agricol (submăsura 16.4) şi de 6.668.484 de euro pentru sectorul pomicol (submăsura 16.4a).
Valoarea sprijinului acordat în cadrul submăsurilor 16.4 şi 16.4a este de maximum 100.000 de euro, iar finanţarea este 100% nerambursabilă şi se acordă pentru studii şi planuri de marketing (maxim 10%), pentru acoperirea costurilor de funcţionare a cooperării (maxim 20%), precum şi pentru decontarea cheltuielilor de promovare a lanţului scurt de aprovizionare şi a pieţei locale (maxim 50%), de creare sau achiziţionare a mărcii înregistrate (maxim 5%), de protejare a mărcii înregistrate (maxim 5%).
De asemenea, finanţarea se acordă şi pentru etichetarea şi ambalarea produsului, pentru aplicaţii software, pentru onorarii ale partenerilor sau colaboratorilor externi, pentru investiţii în construcţii, în echipamente, în utilaje şi mijloace de transport, dar şi pentru închirierea acestora.
În această sesiune, AFIR a primit până în acest moment solicitări de finanţare a opt parteneriate, în valoare totală de 728.019 euro, din care unul, în valoare de 100.000 euro, este aferent sectorului pomicol.
Beneficiarii din judeţele Cluj, Giurgiu, Hunedoara, Maramureş şi Tulcea au depus la AFIR solicitări cu valori cuprinse între 32.000 de euro şi maximul de 100.000 de euro pentru un proiect.
Beneficiarii eligibili care pot primi finanţare prin submăsura 16.4 şi 16.4a sunt parteneriatele constituite în baza unui acord de cooperare din cel puţin un fermier sau un grup de producători sau o cooperativă care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol/ pomicol şi cel puţin un partener din categoriile: fermieri, microîntreprinderi şi întreprinderi mici, organizaţii neguvernamentale, consilii locale, unităţi şcolare (inclusiv universităţile de profil), unităţile sanitare, de agrement şi de alimentaţie publică.
Cererile pentru finanţarea cooperării dintre fermieri şi microîntreprinderi, întreprinderi mici, ONG-uri, consilii locale sau unităţi şcolare, sanitare, de agrement sau de alimentaţie, se depun până la data de 30 iunie, la ora 16.