Agricover Credit IFN, principala instituţie financiară dedicată finanţării agriculturii româneşti, a înregistrat anul trecut un profit net de 33,2 milioane de lei, reprezentând o creştere de 49% faţă de 2017.
Valoarea creditelor acordate în 2018 a fost de 1,63 miliarde de lei, în timp ce numărul clienţilor activi a ajuns la 2.800 fermieri performanţi, în creştere cu 21% comparativ cu anul anterior.
„În 2018 am continuat creşterea sănătoasă prin dezvoltarea portofoliului de clienţi în segmentul fermierilor micro, mici şi medii. Am extins echipa comercială care se deplasează direct la fermă pentru a acorda fermierilor cele mai potrivite soluţii de finanţare şi am consolidat o echipă dedicată pentru a răspunde nevoilor specifice de finanţare a clienţilor micro”, a declarat Robert Rekkers, directorul general Agricover Credit IFN.
Expunerea din credite a crescut cu 30%, ajungând la 1,30 miliarde de lei. Rata creditelor neperformante cu restanţe mai mari de 90 de zile a fost de 1,26%, un nivel foarte bun comparativ cu media sistemului bancar şi în scădere uşoară faţă de anul trecut.
Pentru a asigura necesarul de fonduri destinate finanţării fermierilor, compania şi-a menținut parteneriatele solide cu băncile locale prin extinderea liniilor de credit existente, dar şi cu parteneri internaţionali consacraţi precum International Finance Corporation, European Investment Bank, European Investment Fund, Black Sea Trade and Development Bank, European Fund for Southeast Europe, International Investment Bank şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Valoarea totală a fondurilor accesate în 2018 a crescut cu 27%, ajungând la 1,38 miliarde de lei, în timp ce capitalurile proprii au ajuns la 220 de milioane de lei, în creştere cu 18%.
În ceea ce privește portofoliul de produse specializate, finanţarea capitalului circulant a ocupat în continuare cea mai mare pondere din volumul plasamentelor acordate în 2018.
„Creditele pe termen mediu având ca destinaţie achiziţia rapidă de teren agricol au înregistrat cea mai mare creştere, fiind urmate de soluţiile de finanţare pentru acoperirea necesarului de inputuri prin produsele de sinergie dezvoltate în cadrul grupului Agricover. Înţelegem agricultura, cunoaştem nevoile specifice ale fiecărui fermier în parte, ceea ce ne permite aprecierea corectă a riscurilor, aplicarea unor formule flexibile de constituire a garanţiilor şi timp de răspuns rapid, fără birocraţie. Pentru că agricultura nu aşteaptă finanţări întârziate, iar fermierul român are nevoie de suport pentru creştere şi dezvoltare”, a mai spus Robert Rekkers.
„Motorină cu plata la recoltă” este unul dintre produsele de sinergie care a performat foarte bine în 2018. Astfel, un număr de 1.630 de clienţi au accesat această soluţie oferită prin intermediul unui credit negarantat dedicat exclusiv finanţării achiziţiei de motorină.
Fermierul are astfel asigurat în orice moment necesarul de motorină pentru producţia agricolă fără grija plăţilor până la recoltă.
Totodată, în 2018, compania a acordat o atenţie deosebită sectorului zootehnic, încurajând dezvoltarea fermelor de vaci de carne şi susţinând interesul fermierilor din sectorul vegetal privind diversificarea activităţii pentru a aduce valoare adăugată afacerii.
Compania a finanţat anul trecut, cu mai mult de 12 milioane de lei, peste 50 de fermieri care au înfiinţat ferme de vaci de carne.
„Dacă privim imaginea de ansamblu a agriculturii româneşti este evident faptul că domeniul vegetal este predominant. România are însă un potenţial excelent pentru zootehnie. Există condiţii de relief optime pentru creşterea animalelor, iar vaca de carne poate fi o soluţie foarte bună având în vedere cererea în creştere pentru produsele de calitate atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă”, a punctat directorul general Agricover Credit IFN.
Pentru anul în curs, compania menţionată îşi propune să continue creşterea sănătoasă, urmărind cu precădere extinderea portofoliului de clienţi micro şi mici, precum şi dezvoltarea de noi produse specializate adresate acestor segmente.
Totodată, compania va continua să investească în cele mai noi soluţii informatice pentru a asigura răspunsuri prompte şi acces facil la finanţare unui număr de clienţi aflat într-o continuă creştere.
Agricover Credit IFN, o subsidiară a Agricover Holding, este prima instituţie financiară din România care oferă produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal şi zootehnic. Cunoaşterea şi înţelegerea specificului activităţii agricole permit dezvoltarea de produse inovatoare pentru finanţarea capitalului de lucru şi a investiţiilor într-o manieră flexibilă, adaptată nevoilor fermierilor.
Agricover Credit a înregistrat o creștere rapidă, ajungând în numai câţiva ani să fie unul dintre jucătorii-cheie în finanţarea producătorilor agricoli.
În 2017, BERD a devenit acţionar în cadrul Agricover Holding SA, cu o investiţie de 32 de milioane de lei (echivalentul a şapte milioane de euro) în capitalul companiei pentru subscrierea unei participaţii de aproape 13 procente.