Stocurile de produse alimentare sunt suficiente pentru a satisface nevoile cetăţenilor, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care face un apel la calm către populaţie.
Conducerea ANSVSA a avut discuţii în acest sens cu reprezentanţii industriei alimentare, care au dat asigurări că există stocuri suficiente de materie primă şi că producţia se desfăşoară în ritmul şi parametrii normali.
„Cu acest prilej, s-a menţionat despre existenţa procedurilor interne ale operatorilor, care au rolul de a asigura respectarea normelor şi cerinţelor de igienă, astfel încât produsele aflate la comercializare să fie sigure pentru consum”, se arată în comunicatul autorităţii.
Din punctul de vedere al operatorilor din industria alimentară, capacitatea de producţie a acestora este mai mare decât cererea actuală.
„Discuţii referitoare la stocurile de produse alimentare au avut loc şi cu reprezentanţii Marilor Reţele Comerciale, care au asigurat, la rândul lor, că există stocuri suficiente de produse alimentare şi că magazinele se aprovizionează în permanenţă. Marile magazine funcţionează cu un stoc de rulaj, iar, în funcţie de cererea zilnică, îşi ajustează stocurile şi producţia. În momentul de faţă, la operatorii economici din domeniul alimentar şi pe platformele logistice ale marilor magazine, există cantităţile necesare acoperirii solicitărilor de alimente din ultima perioadă”, spun reprezentanţii ANSVSA.
De asemenea, Autoritatea este în permanentă legătură cu reprezentanţii acestor entităţi şi monitorizează producţia şi comerţul cu alimente pe fiecare verigă a lanţului alimentar.
În cazul fermelor comerciale, acestea asigură cele mai bune măsuri de biosecuritate menite să împiedice, atât pătrunderea agenţilor patogeni care afectează animalele, cât şi pe cei care afectează omul. Prin acest plan de măsuri, fermierii asigură continuitatea livrării de animale către abatoare pentru sacrificare şi a necesarului zilnic de carne proaspătă.
ANSVSA este responsabilă pentru sectorul „Alimentaţie şi agricultură” – Producţia şi furnizarea de hrană şi asigurarea securităţii şi siguranţei alimentelor, în conformitate cu prevederile din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 98/2010, privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice.
Astfel, în responsabilitatea şi monitorizarea permanentă a ANSVSA sunt 53 de operatori economici care sunt desemnaţi „Infrastructuri Critice Naţionale”, pentru sectoarele: „Producţie”(ferme de bovine, de porcine, de ovine/caprine, păsări), „Procesare/prelucrare” (morărit şi panificaţie, lapte şi derivate, abatoare carne roşie şi pasăre, ulei, zahăr, conserve de legume şi fructe) şi „Depozitare” (depozite de alimente), a căror producţie şi stocuri pot asigura necesarul de hrană pentru populaţie.
Nu în ultimul rând, autoritatea este în permanent contact cu alte instituţii implicate în gestionarea unor situaţii de criză: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei şi Instituţia Prefectului.
„ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare fără a face stocuri, numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru a avea garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă”, se mai arată în comunicat.