Usturoiul, unul din condimentele de bază ale mai multor bucătării europene, printre care şi cea româneacă, este şi una din plantele medicinale ale cărei efecte benefice pentru sănătate şi starea de bine au trecut cu brio testul timpului, iar medicina modernă îl pune sus pe piedestal în urma unei serii de cercetări medicale.
Ceapa, usturoiul, ridichile şi prazul conţin un antibiotic natural numit alicină, capabil să distrugă germenii patogeni fără a afecta flora microbiană din sistemul nostru digestiv, care este necesară unei bune funcţionări a organismului.
Usturoiul conţine peste 200 de substanţe active cum ar fi potasiu, fosfor, o cantitate impresionantă de vitaminele B şi C, calciu şi proteine.
Cei 70 de compuşi care au în structura lor sulf sunt deosebit de activi.
Care sunt, concret, beneficiile usturoiului? Are puţine calorii şi este extrem de hrănitor. O uncie (28 de grame) de usturoi conţine mangan (23% din DZR – doza zilnică recomandată), vitamina B6 (17% din DZR), vitamina C (15% din DZR), seleniu (6% din DZR), fibră (0,6 grame), precum şi cantităţi de calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier şi vitamina B1.
Toate acestea cu doar 42 de calorii, cu 1,8 grame de proteine şi nouă grame de carbohidraţi.
Numeroase documente din cele mai vechi timpuri amintesc de proprietăţile benefice ale consumului de usturoi atât pentru menţinerea sănătăţii, cât şi pentru utilizări în diverse remedii naturale şi tratamente cu usturoi.
Usturoiul era cunoscut în antichitate drept un remediu pentru răceli, infecţii, boli cardio-vasculare şi hipercolesterolemie.
Constructorii de piramide din Egiptul antic consumau usturoi, ceapă şi ridichi pentru evitarea bolilor contagioase.
De asemenea, legiunile române foloseau cantităţi însemnate de usturoi în alimentaţie, fiind recomandat pentru eficientă constatată în peste 60 de boli.
Medicina populară recomandă usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune şi obezitate.
În Europa este considerat a fi un supliment nutritiv extrem de valoros, iar în ţările din spaţiul ex-URSS este denumit „penicilina rusească”.
Aşadar, usturoiul este una dintre cele mai puternice arme pe care le putem avea pentru susţinerea propriului sistemul imunitar. Are capacitatea de a stimula producţia naturală de anticorpi din organism şi în acelaşi timp combate infecţiile, distrugând sute de tipuri de bacterii şi virusuri.