Campania de irigaţii din acest an a demarat la începutul lunii martie, mai devreme decât anul trecut din cauza deficitului de apă din sol, staţiile de pompare fiind pornite în prezent în şase judeţe unde s-au irigat deja 4.699 de hectare cu culturi păioase, a anunţat Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).
Astfel, începând cu data de 4 martie 2020 şi până în prezent, au fost pornite staţiile de pompare din judeţele Botoşani, Brăila, Buzău, Ialomiţa, Galaţi şi Tulcea.
În judeţele respective, în care au fost solicitări de apă pentru irigaţii, s-a introdus apă pe 588 kilometri de canale de aducţiune şi distribuţie, funcţionând un număr de 35 de staţii de bază şi repompare aparţinând ANIF, 58 de staţii de punere sub presiune şi 41 motopompe aparţinând beneficiarilor (OUAI, FOUAI şi alţii). Până la această dată, s-au irigat în total 4.699 ha, în principal la culturile de păioase.
Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare
Potrivit sursei citate, introducerea apei pe canalele de aducţiune ce asigură necesarul de apă pentru irigaţii se face pe măsura solicitărilor, concretizate pe bază de comenzi certe, în urma încheierii contractelor multianuale sau sezoniere.
ANIF va continua să pună în funcţiune noi aducţiuni, pe măsură ce se primesc solicitări de apă de la beneficiarii cu care ANIF are încheiate contracte de irigaţii sau se vor încheia noi contracte.
Până la data 30 martie au fost încheiate 763 de contracte din care 631 de contracte multianuale şi 132 de contracte sezoniere în 25 de judeţe. Suprafaţa aferentă acestor contracte este de 830.242 hectare. ANIF are însă posibilitatea asigurării aducţiunii apei pentru irigat pe o suprafaţă de 1.016.141 hectare.
Având în vedere lipsa precipitaţiilor şi creşterea deficitului de apă din sol, ANIF invită, în continuare, toţi fermierii care încă nu au încheiat contracte pentru livrarea apei să facă demersuri în acest sens. Amintim faptul că, în această perioadă, contractele se vor transmite numai prin format electronic, pentru evitarea contactului direct, ca măsură pentru a preîntâmpina răspândirea coronavirusului.
Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare
De asemenea, instituţia precizează că nu sunt probleme în asigurarea resurselor financiare pentru susţinerea lucrărilor din Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România.
În urma alocărilor bugetare asigurate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în sumă de 232 de milioane de lei, se finanţează continuarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii de irigaţii în 93 obiective de investiţii. În acest an, se vor pune în funcţiune 11 obiective de investiţii din amenajările de irigaţii. De asemenea, se fac eforturi pentru a fi alocate sume suplimentare pentru a putea pune în funcţiune încă 5 obiective de investiţii, la care gradul de realizare este de peste 80%.
Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare