Clubul Fermierilor Români lansează înscrierile la a patra ediţie a programului „Tineri Lideri pentru Agricultură” care se adresează tinerilor cu vârsta de până la 35 ani provenind din familii de fermieri, potrivit unui comunicat de presă remis astăzi.
Astfel, peste 120 de copii de fermieri sunt aşteptaţi să participe la a patra ediţie a programului, care va debuta la toamnă şi care îşi propune să îi pregătească pe aceştia pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider în propriile afaceri şi în comunitate, dar şi pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesională a fermierilor în structurile administraţiei publice din România şi de la Bruxelles.
Conform sursei citate, obiectivul Clubului Fermierilor Români este de a pregăti peste 1.000 de tineri fermieri până în anul 2027.
„Programul Tineri Lideri pentru Agricultură îşi consolidează prin noua serie rolul important într-un proces complex de transformare a agriculturii româneşti, răspunzând creativ unor provocări majore comune tuturor ţărilor europene: lipsa de atractivitate pentru agricultură a noii generaţii, asigurarea continuităţii în fermă (pe fondul îmbătrânirii populaţiei) şi riscurile asociate schimbărilor climatice, care necesită punerea la lucru a noilor tehnologii şi modele de afaceri. Este primul program major european care vine cu o abordare integrată a temelor menţionate, urmărind identificarea, antrenarea şi susţinerea unei noi generaţii de lideri în agricultură, oameni pregătiţi să preia afacerea familiei, să se implice responsabil în viaţa comunităţii rurale, să fie vectorul transformării inovative a afacerii pe baze antreprenoriale şi tehnologice”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români.
Lansat în anul 2019, programul „Tineri Lideri pentru Agricultură” se adresează tinerilor cu vârsta de până la 35 ani, absolvenţi de facultate, copii ai fermierilor membri în Clubul Fermierilor Români sau tineri proveniţi din familii de fermieri (cu exploataţia înregistrată la APIA), dornici să-şi dezvolte competenţele în managementul afacerii, să crească afacerea familiei şi să se implice în comunitate.
Grupul Agricover, în calitate de partener principal al programului, continuă sprijinul financiar şi pentru seria a patra a programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”, acoperind integral cheltuielile de şcolarizare pentru toţi participanţii.
„Promisiunea Agricover se conturează într-un proiect din ce în ce mai consistent, avem peste 100 de tineri fermieri beneficiari ai burselor de participare în cadrul programului Tineri Lideri pentru Agricultură, organizat an de an de Clubul Fermierilor Români şi lansăm etapa de înscriere pentru a patra serie de cursanţi care vor începe cursurile în toamnă. Suntem consecvenţi misiunii declarate la nivel de grup, aceea de a susţine generaţiile următoare de tineri fermieri care se implică în ferme alături de părinţii lor şi de a le crea cadrul în care să-şi dezvolte competenţele de management şi de leadership pentru agricultura performantă, transformată din ce în ce mai evident de fenomenele tehnologizării şi digitalizării”, a declarat Liviu Dobre, CEO al Agricover Holding SA.
Programul este dezvoltat împreună cu Fundaţia Leaders, în calitate de Integrator, şi are ca parteneri educaţionali companii mari de training din România, alături de specialişti cu experienţă în business, afaceri de familie, training şi mentoring.
Conform sursei citate, programul se desfăşoară pe parcursul a şapte luni şi cuprinde cursuri de pregătire în următoarele domenii: administrarea afacerii, management strategic, leadership, comunicare şi vorbire în public, diplomaţie şi protocol, vânzare şi tehnici de negociere, marketing în agribusiness, resurse umane, simulare de business, legislativ-juridic, fiscal-audit, tehnologie. Cursurile sunt interactive, cu activităţi practice şi studii de caz, iar transferul de cunoştinţe, metode şi concepte se face prin ancorarea lor în afacerea de familie.
„Un punct major de interes în cadrul programului îl reprezintă stagiile de internship facilitate de Clubul Fermierilor Români, care se vor derula pe tot parcursul programului”, se mai precizează în comunicat.
Astfel, în funcţie de interes, participanţii se pot înscrie la stagii de internship la Bruxelles (Reprezentanţa României la Comisia Europeană; Comisia de Agricultură din Parlamentul European, asociaţii europene ale fermierilor) sau în România, la instituţiile responsabile din agricultură (MADR, APIA, AFIR, Comisiile de Agricultură din Parlamentul României) sau la companii private mari de tehnologie şi inputuri agricole sau utilaje agricole.
Înscrierile în ediţia 2022-2023 a programului se desfăşoară în perioada 21 februarie – 31 iulie. Tinerii care aplică pentru program vor trece printr-un proces de selecţie în perioada 7 martie – 19 august, în urma unor întâlniri cu specialiştii Clubului. La sfârşitul fiecărei luni din perioada martie – august vor fi anunţaţi tinerii selectaţi să participe la program. Lista finală a tinerilor care vor participa la program va fi publicată pe 22 august.
Cursurile sunt obligatorii şi se vor derula în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023, la Bucureşti, câte o săptămână pe lună.
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociaţie non-profit şi neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociaţiei sunt fermieri performanţi care au modele de afaceri bazate pe inovaţie, tehnologie şi bunele practici în agricultură, pentru creşterea competitivităţii şi a valorii adăugate create în acest domeniu. Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Români este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare şi elaborare a reglementărilor europene şi naţionale în domeniul agricol, cu scopul de a creşte performanţa fermierilor din România.
Agricover Holding SA este o societate de tip holding, care deţine trei entităţi de business, respectiv Agricover SA – specializată în distribuţia de tehnologii agricole pentru fermieri, Agricover Credit IFN SA – instituţia financiară nebancară specializată în finanţarea fermierilor, şi Agricover Technology SRL, prin care Grupul, începând cu 2021, oferă fermierilor acces la inovaţiile digitale din agricultura mondială şi, practic, le facilitează acestora o transformare a modului în care îşi desfăşoară activitatea prin intermediul accesării tehnologiilor digitale.