Comisia Europeană a rambursat României în acest an peste două miliarde de euro din sumele utilizate de la bugetul de stat pentru plăţile directe în agricultură, după ce o tranşă de 91,7 milioane de euro a intrat vineri în contul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale deschis la Banca Naţională a României, a anunţat MADR.
În data de 3 aprilie a.c., Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a încasat în contul deschis la Banca Naţională a României suma de 91,7 milioane euro, reprezentând rambursarea de la Comisia Europeană din Fondul European de Garantare Agricolă a sumelor utilizate de la bugetul de stat de către APIA în luna februarie 2020 pentru acordarea schemelor de plăţi directe corespunzătoare anului de cerere 2019.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Această sumă se adaugă încasărilor din perioada 1 ianuarie – 31 martie 2020 din Fondul European de Garantare Agricolă în sumă de 1,64 miliarde de euro şi a celor din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală în sumă de 348,32 milioane euro, încasările de la Comisia Europeană totalizând astfel 2,080 miliarde de euro, în cursul anului 2020.
Anul trecut, peste 846.600 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare, au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură până la data limită când s-a încheiat campania de primire a cererilor.
În cadrul campaniei aferente anului 2020, demarată pe 2 martie, fermierii români au depus 70.960 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 227.989 hectare până la 10 martie.
Ulterior, depunerea cererilor a fost suspendată având în vedere declanşarea stării de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunţat pe 14 martie că a solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului de depunere a cererilor unice de plată până la 15 iunie 2020, în condiţiile în care s-a luat decizia sistării depunerii acestor cereri la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din cauza pandemiei de coronavirus. Termenul-limită pentru depunere era 15 mai.
Vă reamintim, începând de luni, cererile unice de plată aferente Campaniei 2020 pot fi depuse în format electronic prin utilizarea aplicaţiei IPA online, mijloacelor electronice de comunicaţii şi sistemului IACS, a anunţat APIA.