Inspectorii MADR şi cei ai direcţiilor agricole judeţene verifică, la nivel naţional, modul în care sunt respectate prevederile Legii nr.145/2004 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.
Au fost verificate 185 de pieţe agroalimentare, 82 de depozite en-gros de legume şi fructe, 2.920 de operatori economici, dintre care 1.650 de persoane fizice şi 1.270 de persoane juridice.
Au fost prelevate 28 probe din următoarele specii: mere, cartofi, ardei, castraveţi, roşii, pătrunjel, dovlecei, lămâi, salată verde, ridichi, căpşuni, ciuperci etc.
Totodată, atestatele de producător cu suspiciuni asupra calităţii de producător sau asupra cantităţilor de legume posibil de obţinut în raport cu suprafeţele cultivate au fost retrase, în vederea verificării de către DAJ-uri la primăriile emitente.
Controalele au vizat câteva aspecte importante, precum:
- depistarea şi sancţionarea fenomenului de substituire a legumelor şi fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comerţ intracomunitar;
- asigurarea unui spaţiu distinct şi semnalizat vizibil pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice sau producători agricoli organizaţi conform OUG 44/2008;
- etichetarea corectă a produselor, legume şi fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de producţie, a denumirii cultivatorului,a datei recoltării şi a preţului, pentru a se distinge producţia autohtonă de cea provenită din import sau spaţiul intracomunitar;
- trasabilitatea loturilor de legume şi fructe provenite din import sau comerţ intracomunitar prin indicarea corectă pe documentele însoţitoarea ţării de origine (facturi fiscale);
- prelevarea de probe de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Fitosanitare în vederea efectuării de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide din majoritatea speciilor expuse în această perioadă la comercializare;
În urma acestor acţiuni de control s-au făcut următoarele constatări:
- pieţele agroalimentare din România oferă consumatorilor o abundenţă de legume de sezon proaspete: salată, ceapă şi usturoi verde, ridichi, spanac, verdeţuri (pătrunjel, mărar, leuştean), rădăcinoase, castraveţi, precum şi mere, cartofi, ceapă uscată, nuci şi altele produse de fermierii autohtoni;
- produsele autohtone se deosebesc prin calitate şi prospeţime de loturile de legume şi fructe din import sau comerţ intracomunitar, care prezintă în marea lor majoritate un grad de deshidratare, sunt mai fade, fără caracteristici apreciate de consumatori, multe specii de fructe fiind frecvent protejate contra deshidratării prin ceruire fină
- loturile de legume şi fructe provenite din import sau din comerţ intracomunitar pierd din prospeţime şi fructuozitate,prin transport şi depozitare, de regulă fiind recoltate înainte de maturare pentru a rezista la transport şi depozitare;
- majoritatea legumelor şi fructelor provenite din ţările europene sau din import sunt obţinute prin tehnici de cultură superintensive sau intensive, cu dirijarea în totalitate a factorilor de nutriţie şi de mediu;
- legumele şi fructele româneşti produse de persoane fizice sunt, în totalitate, obţinute prin metode tradiţionale, moştenite în gospodăria ţăranului roman, sunt crescute pe sol, fertilizate în principal organic, irigate prin brazdă sau picurare, ceea ce le conferă calităţi organoleptice şi însuşiri culinare deosebit de apreciate;
La fel de important este şi faptul că toate cantităţile de legume şi fructe autohtone sunt recoltate şi aduse în pieţele agroalimentare spre a fi oferite consumatorilor în aceeaşi zi, sau cel mai târziu, în ziua următoare recoltării, ceeace le conferă prospeţime şi savoare specifice.
Loturi mari de legume şi fructe provenite din Serbia sau Macedonia, cum ar fi varza, merele, morcovii, ceapa uscată, pătrunjel şi salata verde, se descarcă în depozitele din România, iar pe facturile emise comercianţilor nu se înscrie originea produselor în vederea informării corecte a cumpărătorilor, fiind uşor de substituit originea reală cu cea autohtonă.
De asemenea, activităţile de control impun un comerţ corect şi civilizat în pieţele agroalimentare, cu asigurarea spaţiilor aferente producătorilor agricoli autohtoni ce oferă în continuare legume şi fructe de sezon proaspete şi sănătoase.