România este prima ţară care a introdus pe agenda Uniunii Europene ca subiect de dezbatere bunăstarea animalelor în timpul transportului maritim, tocmai pentru că suntem preocupaţi direct şi aplicat profesional să indentificăm soluţii care să nu afecteze relaţiile şi mediul economic, a declarat, astăzi, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Geronimo Brănescu.
România a respectat, respectă şi va respecta întotdeauna prevederile legislaţiei interne şi internaţionale şi chiar suntem un exemplu de bune practici. Nu a fost conexată cu evenimente care au avut repercusiuni negative în transportul maritim cu animale vii. România este prima ţară care a introdus pe agenda Uniunii Europene, ca subiect de dezbatere, bunăstarea animalelor în timpul transportului maritim tocmai pentru că suntem preocupaţi direct şi aplicat profesional să indentificăm soluţii care să nu afecteze relaţiile şi mediul economic. În urmă cu o lună, în România s-a ţinut primul seminar organizat sub egida preşedinţiei la Consiliu UE cu privire la bunăstarea animalelor pe perioada transportului maritim. Nimeni până acum în UE, niciun stat membru nu a dezbătut acest subiect. Au fost într-adevăr discuţii în ultimele două sau trei preşedinţii privind bunăstarea animalelor, dar pe transportul rutier, nu pe mare, iar pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul UE noi am introdus această dezbatere. Chiar vorbim de ipocrizie dacă spune cineva că noi chiar nu suntem preocupaţi.
Geronimo Brănescu
Şeful ANSVSA a subliniat că la reuniunea organizată la Bucureşti pe aceste subiect au fost invitaţi reprezentanţi ai Comisiei Europene, dar şi din ţările Orientului Mijlociu, unde se fac de regulă cele mai mari exporturi de animale vii.
Comisia Europeană a fost reprezentată la nivel de vârf şi a luat notă de discuţiile care au avut loc la Bucureşti. Ea a transmis că analizează introducerea într-un nou cadru legislativ de noi măsuri cu privire la bunăstarea animalelor pe mare, la iniţiativa României.
Geronimo Brănescu
Declaraţia preşedintelui ANSVSA survine după ce comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentelor, Vytenis Andriukaitis, i-a transmis săptămâna trecută o scrisoare ministrului român al agriculturii, Petre Daea, în care îi cere să oprească livrarea a circa 70.000 de oi din România către Golful Persic, întrucât nu pot fi garantate condiţii adecvate pentru bunăstarea animalelor.
Legat strict de acest transport, şeful autorităţii veterinare a subliniat că s-a implicat direct, alături de specialişti sanitari-veterinari din zonă, în respectarea condiţiilor de transport şi chiar a introdus măsuri suplimentare.
România a respectat toate regulile de export, chiar am luat măsuri suplimentare. Noi am tratat acest transport cu maximă seriozitate. Este într-adevăr un transport mare de 66.000 de capete, dar nava a fost foarte bine pusă la punct. Noi am decis în plus să reducem densitatea cu 20%, deci nava a fost încărcată la 80% din capacitate, tocmai pentru a creşte spaţiul vital dedicat fiecărui animal, s-a introdus monitorizarea temperaturii pe fiecare punte cu raportare zilnică la PIF Constanţa, pentru a fi în contact direct şi zilnic pe modelul sanitar-veterinar românesc, nu cum vor ei, s-a mărit densitatea controalelor pe punte pentru a monitoriza mai bine parametri de habitat, iar acest lucru este şi în folosul intensificării ventilaţiei artificiale în cazul în care temperatura se apropie de limita de 35 de grade.
Geronimo Brănescu
Potrivit sursei citate, vasul încărcat cu ovine nu a plecat din portul Constanţa până când nu a sosit un medic veterinar, acest transport fiind primul însoţit la bord de un medic veterinar pe toată perioada transportului, care va monitoriza permanent statusul animalelor.
Din punctul nostru de vedere, Regulamentul 1/2005 care guvernează bunăstarea animalelor pe timpul transportului îl respectăm ad litteram. Este într-adevăr o Hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care a dat câştig de cauză într-o speţă prin care s-a hotărât cumva ca responsabilitatea să se extindă asupra exportatorului până la destinaţie, numai că între acea hotărâre şi realitate este o mare diferenţă, pentru că nu ai nicio posibilitate de intervenţie după ce vasul a ieşit din apele teritoriale. Noi tocmai în ideea aceasta, pentru a veni inclusiv în respectul acestei hotărâri, am creat acest mecanism de comunicare, cu raportări zilnice, cu medic veterinar etc. De asemenea, comandantul navei ne-a înaintat la solicitarea noastră un plan general pentru situaţii de urgenţă. În cazul în care situaţia o impune şi-a făcut un plan de acostare, dacă sunt evenimente nedorite, care a fost avizat. Avem şi raportările ultimelor 5 transporturi efectuate de navă pe rute similare în care nu au fost menţionate evenimente majore.
Geronimo Brănescu
În concluzie, şeful ANSVSA afirmă că întotdeauna trebuie găsit „un echilibru funcţional şi nu demagogic” în acest gen de activităţi.
Respectăm în egală măsură atât preocuparea ONG-urilor implicate în apărarea drepturilor animalelor, dar în egală măsură şi a agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu, iar autoritatea statului funcţionează ca un factor de echilibru în acest sens.
Geronimo Brănescu
Acesta se află la Bruxelles la reuniunea şefilor serviciilor veterinare din UE, însă pe ordinea de zi nu există nici un punct legat de această problemă.
Nava încărcată cu cele aproape 70.000 de oi a plecat duminică seară din portul Constanţa şi va ajunge în 12 zile în Orientul Mijlocul, având un grafic de descărcare în porturi majore din Arabia Saudită, Kuweit, Qatar, Oman şi Emiratele Arabe Unite.
Potrivit informaţiilor ANSVSA, vaporul a fost autorizat de către DSVSA Constanţa cu respectarea standardelor, iar Autoritatea Navală Română a asigurat suport de specialitate pe durata inspecţiei realizată în vederea autorizării navei.
De asemenea, nava deţine şi o autorizaţie de transport pentru animale din partea autorităţilor australiene.
Echipajul navei a fost format din 60 de persoane dintre care 23 sunt responsabile de îngrijirea animalelor. Toate aceste persoane au fost instruite referitor la manipularea şi îngrijirea animalelor.
Transportul de animale este supravegheat pe toată durata călătoriei de către un medic veterinar, angajat al companiei de transport. Echipamentele de pe navă care asigură hrănirea şi adăparea animalelor au fost verificate şi sunt funcţionale. Precizăm că aceste echipamente sunt automate, apa fiind la discreţie, hrana fiind furnizată la intervale de timp stabilite. De asemenea, precizăm că nava dispune de echipament de ventilaţie forţată care trebuie să asigure o temperatură de până la maximum 35 de grade Celsius şi de termometre care asigură verificarea în permanenţă a temperaturii pe punţile unde sunt cazate animalele. Comandantul navei va transmite către autorităţile române un raport veterinar zilnic privind starea de bunăstare şi sănătate a animalelor.
ANSVSA
La sfârşitul călătoriei, comandantul navei va transmite un raport final mai detaliat care va include, pe lângă cele menţionate, porturile de descărcare a animalelor, numărul de animale descărcate/port şi eventualele informaţii cu privire la mortalităţi sau stări de boală ale animalelor, etc.
În cazul în care apar situaţii neprevăzute în timpul călătoriei, în special legate de animale, nava are obligaţia de a se îndrepta către cel mai apropiat port pentru remedierea problemelor.
Săptămâna trecută, ministrul agriculturii, Petre Daea, susţinea că România nu va opri exportul de ovine sub nicio formă, dar regulile de export privind bunăstarea animalelor vor fi respectate în totalitate.
Potrivit unui mesaj publicat pe Twitter, comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentelor, Vytenis Andriukaitis, i-a trimis o scrisoare ministrului român al Agriculturii, Petre Daea, în care îi cere să oprească livrarea a 70.000 de oi din România către Golful Persic, întrucât nu pot fi garantate condiţiile adecvate pentru bunăstarea animalelor.
Ţinând cont de prognoza meteo pentru zona Golfului Persic în timpul lunii iulie, unde temperaturile vor ajunge 46 de grade Celsius, vă cer, ca un gest de responsabilitate, să opriţi exportul de oi spre Golful Persic deoarece aceste temperaturi extreme fac practic imposibil respectarea cerinţelor legale. Sunt sigur că sunteţi de acord cu mine că transportul animalelor în aceste temperaturi extreme nu este acceptabil şi am încredere că veţi lua toate măsurile necesare pentru a evita suferinţa inutilă a animalelor. Vă rog să discutăm bilateral acest subiect cu ocazia următorului consiliu Agri Fish din 15 iulie.
Se arată în scrisoarea trimisă în 10 iulie de Vytenis Andriukaitis
Potrivit informaţiilor publicate de ONG-ul Eurogroup for animals, 70.000 de oi urmează să fie încărcate pe nava Al Shuwaikh, deţinută de compania Livestock Transport & Trading (KLTT), din Kuweit, pentru a fi trimise în Kuweit, Qatar şi Emiratele Arabe Unite pentru „Sărbătoarea Sacrificiului” care are loc în luna august.
România a intrat de anul trecut pe piaţa Orientului Mijlociu care este cea mai interesantă piaţa pentru ovine vii.
Organizaţia Animals Internaţional a anunţat săptămâna trecută că va da în judecată Guvernul României „pentru tortură planificată asupra animalelor”, susţinând că Regulamentul UE 1/2005 pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului nu permite transportul când în camioane sau vapoare temperatura depăşeşte 35 de grade Celsius, iar decizia Curţii Europene de Justiţie arată că România este responsabilă de bunăstarea animalelor până la destinaţie.
Lucrăm deja cu avocaţii pentru plângerea formală la Comisia Europeană prin care aceasta va putea demara procedura de infringement asupra României pentru încălcarea legislaţiei Comunitare şi a deciziei Curţii Europene de Justiţie. În acelaşi timp dăm în judecată Guvernul României care în mod deliberat şi planificat încalcă legislaţia.
Gabriel Păun – directorul UE al Animals International într-un comunicat de presă
Foto: pressone.ro