Viaţa urbană nu este lipsită de provocări. Aglomeraţia din trafic şi de la metrou din orele de vârf, poluarea şi problemele provocate de capriciile naturii.
Viitorul apropiat va introduce în melanjul citadin o nouă „specie” tehnologică, dronele, care promit să se încadreze perfect în mediul urban şi să ofere răspunsuri la provocările acestui mediu.
Până în 2020, conform NASA, ar putea exista până la 400.000 de astfel de vehicule zburătoare automate înregistrate în scopuri comerciale în Statele Unite ale Americii, la care ar putea să se adauge peste două milioane de drone folosite în scop recreaţional.
Unele locuri de muncă, cum ar fi cele de curierat rapid din mediul citadin sau locuri de muncă din agricultură, în mediul rural, vor fi preluate de drone.
Activitatea dronelor trebuie să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, atât în mediul urban cât şi în cel rural.
NASA operează demonstraţii cu drone de dimensiuni mici care navighează prin peisajele urbane din Reno, Nevada şi Corpus Christi, în Texas, în cursul următoarelor luni.
Aceste demonstraţii cu drone au obiectivul de a testa noile tehnologii şi de a identifica şi evalua măsurile necesare pentru ca traficul de drone să se desfăşoare în condiţii optime şi de siguranţă, atât pentru oameni cât şi pentru păsări, spre exemplu, care se vor intersecta cu dronele pe cerul oraşelor.