150 de lucrători în agricultură din România au început să-şi ia zborul spre Anglia.
Şase curse charter sunt programate să zboare spre această ţară până în luna iunie, potrivit Air Charter Service.
Acolo, românii vor culege fructe şi legume.
Fermierii britanici au avertizat recent că şi-ar putea lăsa culturile să putrezească pe câmp din cauza lipsei de lucrători sezonieri din Europa de Est.
Restricţiile de călătorie cauzate de pandemia de coronavirus au făcut ca majoritatea celor interesaţi să muncească în Albion să rămână acasă.
Acţiunea de recrutare a fost lansată de fermierii englezi. Aceştia solicită lucrătorilor locali să se angajeze pentru recoltare, pentru a preveni pierderea a milioane de tone de fructe şi legume.
G’s Fresh, unul dintre cei mai mari producători de alimente proaspete din Marea Britanie, cu sediul în Cambridgeshire, a confirmat că a ocupat două din cele şase zboruri care transportă muncitori din România.
Derek Wilkinson, directorul general al diviziei Sandfield Farms de la G’s Fresh, a declarat pentru BBC că primul transport de 150 de lucrători români au fost duşi ieri cu autobuzul către fermele din estul Anglia pentru recoltarea salatei.
Firma a lucrat cu Public Health England pentru transportul în condiții de siguranță, iar grupul va fi consultat la sosirea în Marea Britanie. Cei care vor avea febră vor fi plasaţi în carantină.
Wilkinson a spus că afacerea lui are nevoie de 3.000 de lucrători sezonieri, cei mai mulţi în luna mai, la începutul recoltării cepei de primăvară, urmată de mazăre şi fasole în iunie.
Firma privată Air Charter Service a aranjat deja zboruri pentru lucrători sezonieri din alte țări, ducând în ultimele săptămâni în Germania o mie de muncitori din Bulgaria și România.
Îmbarcarea lucrătorilor români în agricultură se face la Iaşi, nu înainte de a li se lua temperatura şi de a completa un chestionar de sănătate.
Oficialii National Farmers’ Union au precizat că este nevoie de până la 70.000 de persoane pentru recoltarea de fructe şi de legume.