Unul dintre evenimentele menite să aducă faţă-n faţă agricultorii şi autorităţile responsabile de acest sector, precum şi companii cu activitate conexă domeniilor de interes ale fermierilor, s-a desfăşurat ieri, la Hotelul Continental din Timişoara.
Conferinţa PRIA Agriculture, organizată de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în parteneriat cu agenţia PRIAevents, s-a constituit într-o platformă de dezbatere între factorii implicaţi în agricultură, aducând în prim-plan teme precum Politica Agricolă Comună după anul 2020, absorbţia fondurilor europene, probleme ridicate de legislaţia fondului funciar, delimitarea parcelelor agricole pe baza datelor cadastrale, parteneriatele fermierilor cu reţelele comerciale sau sprijinirea investiţiilor pentru creşterea competitivităţii exploataţiilor.
Nu a fost neapărat o dezbatere amicală, întrucât unii reprezentanţi ai fermierilor, precum Dimitrie Muscă, directorul general al CAI Curtici, Viorel Matei şi Nicolae Oprea, de la Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş, au pus degetul pe câteva răni, precum slaba implicare a autorităţilor statului în combaterea pestei porcine, tratarea superficială a anumitor probleme care le creează dificultăţi agricultorilor sau inexistenţa unui fond pentru compensarea pagubelor însemnate pe care le înregistrează fermierii din cauza fenomenelor meteo extreme.
La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, dar şi cercetători precum Valeriu Tabără, cel care a condus în câteva rânduri instituţia.
Evenimentul a cuprins şi Gala Fermierilor din Banat, în cadrul căreia au fost premiaţi agricultori performanţi din această parte de ţară, dar şi cercetători şi alte persoane cu merite remarcabile în agronomie şi zootehnie.
Totodată, fermierii au putut afla oferta de creditare a CEC Bank, partener al Conferinţei PRIA Agriculture. Prezentarea a fost făcută de Valentin Vartolomei, directorul sucursalei Timişoara a instituţiei bancare menţionate.