Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor continuă controalele privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte.
Acţiunile au început în 21 ianuarie şi se desfăşoară în toate municipiile-reşedinţă de judeţ.
Scopul îl reprezintă verificarea conformităţii denumirii produselor alimentare ce se comercializează în raport cu înscrisurile de compoziţie din sistemul de etichetare.
De la debutul acţiunilor de control din acest an, pentru neconformităţile constatate de echipele mixte de control s-au aplicat sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare totală de 1.274.800 de lei.
În perioada 18-22 februarie, suma totală strânsă de inspectori a fost de 237.400 de lei, în alte 35 de cazuri aplicându-se măsura avertismentului.
Până la această dată au fost verificate 510 unităţi comerciale în Bucureşti şi în judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Bacău, Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşani, Alba, Sibiu, Mureş, Harghita, Braşov, Covasna.
Între 18 şi 22 februarie au fost efectuate controale în judeţele Alba, Sibiu, Mureş, Harghita, Braşov, Covasna şi municipiul Bucureşti la 111 unităţi (27 de patiserii, 27 de laboratoare cofetărie/patiserie, 30 de pizzerii, 11 fast-food-uri, 16 restaurante/catering).
Din cele 111 unităţi verificate 42 utilizau în procesul de fabricaţie specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele fiind prezentate consumatorilor ca având în compoziţie brânză proaspătă, telemea de vacă, caşcaval etc.
În această săptămână echipele mixte de control MADR-ANPC-ANSVSA continuă verificările în municipiul Bucureşti şi în judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Maramureş, Satu-Mare şi Bihor.
În comparaţie cu săptămâna precedentă, când procentul de neconformităţi a fost de 45%, în urma celor mai recente verificări s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate până la 38%.