Uscarea cerealelor reprezintă una dintre cele mai importante lucrări post-recoltare.
Fermierii români au înţeles acest lucru şi investesc tot mai mult în tehnologia necesară.
Practic, ei vor să-şi valorifice mai bine producţia pentru un profit mai mare.
Achiziţionarea unui uscător de cereale şi a unor silozuri reprezintă o necesitate în special pentru agricultorii care nu îşi vând într-un timp scurt producţiile de grâu, porumb sau floarea soarelui.
Cerealele pot fi stocate în spaţii închise, tehnologia în acest domeniu ajungând la un nivel foarte înalt.
Procesul de uscare a cerealelor este necesar înainte de a le stoca pentru a evita deteriorarea produsă de apariţia ciupercilor şi a mucegaiului.
Este recomandat ca stocarea recoltei să se facă la un nivel redus de umiditate şi la o temperatură scăzută deoarece în caz contrar creşte riscul dezvoltării de microorganisme.
Tehnologie din Finlanda
Devine din ce în ce mai clar faptul că fără depozite fermierii nu pot creşte rata profitabilităţii recoltelor.
Compania finlandeză Antti Teollisuus Oy vine în sprijinul făuritorilor de hrană cu un sistem de condiţionare şi depozitare a cerealor.
Pentru firma din nordul Europei, uscătoarele mobile au constituit în timp adevărate deschizătoare de drumuri, folosind cele mai avansate idei şi tehnologii de uscare.
Produsul de top este uscătorul mobil în şarje Antti Wagon, iar cel mai nou model din această gamă este Antti Wagon C410.
Pentru depozitarea cerealelor sunt oferite trei tipuri de silozuri: cu bază plană, cu bază conică sau cu bază conică ventilată.
Capacitatea maximă de stocare pentru fiecare siloz este de aproximativ 500 de tone.
Recent, la o fermă din Peciu Nou (judeţul Timiş) au fost instalate patru silozuri cu bază conică, având o capacitate totală de stocare de aproximativ două mii de tone, împreună cu un uscător de cereale Antti Wagon C410.
Numărul silozurilor poate fi mai mare, în funcţie de nevoile de stocare ale fermierului care le achiziţionează.