Deşi este primăvară, industria horticolă din Olanda continuă să se ofilească din cauza crizei coronavirusului, după şocul iniţial care a început în urmă cu două săptâmâni.
Cultivatorii încearcă să păstreze tot ce pot în depozite sau pe câmp, însă realitatea este că o mare parte din recolta de flori din acest an va ajunge la gunoi.
Pierderile sunt uriaşe. În acest moment avem doar 30% din cifra normală de afaceri şi aceasta este cea mai aglomerată perioadă a anului pentru noi.
Michel van Schie, purtător de cuvânt al gigantului olandez din domeniul horticulturii Royal FloraHolland, cea mai mare firmă de licitaţii cu flori din lume
În mod normal, în luna martie, FloraHolland vinde flori în valoare de peste 20 de milioane de euro într-o singură zi, iar această perioadă aglomerată durează până dincolo de Paşte, până la Ziua Mamei care se sărbătoreşte la începutul lunii mai.
În total, 35% din exporturile mondiale de flori şi plante, în valoare de 6,2 miliarde euro pe an, trec prin Olanda, provenind în principal de la cultivatorii olandezi, dar şi de la cei din Africa şi America Latină.
Michel van Schie spune că problema a devenit una acută începând din 13 martie, odată cu anularea zborurilor şi interzicerea adunărilor în public în multe ţări ale lumii, când aproape un sfert din florile care erau scoase la licitaţie într-o zi au rămas nevândute şi au fost aruncate la gunoi. „Lunea următoare am ajuns la 50% şi apoi a trebuit să luăm măsuri şi să le spunem cultivatorilor noştri <<vă rugăm să vă diminuaţi livrările>> pentru că în caz contrar vor fi distruse”.
Mai mulţi cultivatori de lalele din Olanda au început să ia măsuri pentru a scăpa de stocurile excedentare, organizând vânzări de tip drive-by la preţuri reduse sau ocupându-se să trimită florile la spitale pentru a-i încuraja pe pacienţi şi lucrătorii din sectorul medical. Însă acestea sunt soluţii locale şi 85% din florile olandeze, în special lalele, sunt exportate.
Organizaţia angajatorilor din agricultură şi horticultură din Olanda (LTO) estimează că pagubele pentru întregul sector agricol din Olanda se vor ridica la cinci miliarde de euro şi sfătuieşte fermierii, inclusiv cultivatorii de flori, să păstreze chitanţele şi să filmeze atunci când recoltele lor ajung la gunoi.
„Atunci când nu se organizează petreceri pentru zile de naştere, când nu au loc nunţi şi niciun alt fel de festivităţi, nu este nevoie de mari cantităţi de flori”, spune Michel van Schie.