Aşa cum v-am informat, Italia are în vedere o reglementare a statutului migranţilor ilegali, în cadrul eforturilor de a atrage mână de lucru în agricultură.
CITEŞTE ŞI: PRODUS ÎN ROMÂNIA | Serele SupeR, o afacere de succes cu roşii cherry
În acelaşi timp, ministrul italian al agriculturii, Teresa Bellanova, discută despre crearea de coridoare speciale pentru sezonieri din România.
Evaluăm problema împreună cu miniştrii agriculturii şi muncii. Există necesitatea de a găsi o soluţie specifică problemelor apărute în industriile agriculturii şi pescuitului şi de a combate lipsa de mână de lucru în aceste sectoare.
Luciana Lamorgese – ministrul de Interne al Italiei
Potrivit sindicatului agricol Coldiretti, anul acesta sectorul agricol va fi privat de „minimum 200.000 de lucrători sezonieri” din cauza închiderii frontierelor.
Ministrul agriculturii, Teresa Bellanova, a declarat separat, în repetate rânduri, că intrarea în legalitate a lucrătorilor străini fără documente reprezintă o modalitate de a-i feri pe aceştia de riscurile exploatării.
Bellanova se află de asemenea în discuţii cu România, de unde vine majoritatea lucrătorilor rurali sezonieri, în vederea creării de coridoare speciale care să permită accesul lor în Italia, în pofida restricţiilor.
Coldiretti a propus în schimb simplificarea regulilor privind munca ocazională, aşa încât şomerii, pensionarii şi studenţii să poată lucra în agricultură.
Nu se ştie câţi vor profita de această oportunitate.
Săptămâna trecută, Coldiretti a spus că a primit „aproape 400 de CV-uri” la câteva ore după lansarea unui portal pentru candidaţi.
La Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a afirmat că nu poate comenta în mod specific planurile italiene, dar a adăugat că nu par să fie în contradicţie cu regulile UE.
Un stat membru nu poate fi împiedicat – din punct de vedere legal, cel puţin – să acorde permise de şedere persoanelor cărora doreşte să le reglementeze situaţia.
Adalbert Jahnz