Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ne-a informat că până la data de 1 aprilie au fost înscrişi în programul de susţinere a producţiei de usturoi 136 producători agricoli de la nivelul întregii ţări, din 299 de fermieri doritori să beneficieze de ajutorul de minimis.
Judeţele cu cei mai mulţi solicitanţi înscrişi în program sunt, în ordine, Teleorman, Satu Mare, Botoşani, Buzău, Mureş, Timiş, Constanţa şi Bihor.
Pentru a accesa programul de susţinere a producţiei de usturoi, solicitanţii sprijinului trebuie să depună o cerere de înscriere în program până la data de 15 mai inclusiv, urmând ca direcţiile agricole judeţene să verifice existenţa culturii şi să înregistreze cererea în registrul unic dedicat acestui program.
Condiţiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească, cumulativ, pentru acordarea ajutorului de minimis de 1.000 de euro pe hectar sunt următoarele:
- să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp;
- să obţină o producţie de minimum trei kilograme usturoi/10 mp;
- să fie înregistraţi în evidenţele registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere;
- să facă dovada producţiei realizate potrivit primelor două prevederi prin documente justificative.
Valorificarea producţiei se va face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie a anului de cerere.
Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care atestă comercializarea producţiei de usturoi valorificate în anul 2019 se depun la direcţiile agricole judeţene până la data de 29 noiembrie.
Schema de ajutor de minimis se desfăşoară pe o perioadă de trei ani, începând cu anul în curs până în 2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 de euro pe hectar cultivat cu usturoi şi se calculează proporţional cu suprafaţa de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3.000 de kilograme pe hectar.
Bugetul pentru 2019 este de 2.000.000 de euro (9.300.000 de lei).