Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că producătorii autohtoni prezenți în toate piețele agroalimentare oferă în această perioadă legume și fructe proaspete, în gamă diversificată, de calitate și în cantitate suficientă.
Totodată, asociațiile și cooperativele de producători specializate în producția și comercializarea legumelor și a fructelor constituite în ultimii ani sunt tot mai prezente în marile rețele de magazine cu o gamă de legume diversificată, un mod de prezentare corespunzător, oferind astfel tuturor cumpărătorilor produse românești obținute prin metode tradiționale.
Producătorii autohtoni, mici sau mijlocii, dispun de spații de comercializare necesare în toate piețele agroalimentare, iar în hypermarket-uri produsele românești, care predomină în această perioadă, sunt foarte bine semnalizate. MADR, prin inspectorii în domeniul legume – fructe, și direcțiile județene pentru agricultură verifică permanent respectarea legislației specifice urmărind, în special, ca toate cantitățile expuse spre vânzare să aibă elementele obligatorii din sistemul de etichetare (localitatea în care au fost obținute, data recoltării, prețul acestora, etc). Astfel, de la începutul anului și până în prezent, în sfera comerțului cu legume – fructe, inspectorii MADR au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 118.000 lei și un număr de 110 avertismente, cu planuri de remediere. Majoritatea sancțiunilor sunt aplicate comercianților prezenți în piețe care nu prezintă documente privind trasabilitatea produselor comercializate, nu nominalizează țara de origine pe etichete sau chiar nu au etichete la loturile expuse spre comercializare.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
De asemenea, MADR, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), verifică pe tot parcursul anului respectarea normelor prevăzute în Programul Național de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide la toată gama de produse românești aflate atât în rețelele de comercializare, cât și pe suprafețele cultivate de legumicultori sau pomicultori.
Până la această dată au fost prelevate de către inspectorii fitosanitari 2080 probe și au fost analizate în laboratorul autorizat și acreditat al ANF un număr de 2053 probe, iar încă 27 de probe se află în lucru.
În urma analizelor de laborator nu au fost depistate până în prezent depășiri ale limitelor maxim admise de reziduuri de pesticide la nici un produs legumicol sau pomicol, astfel încât legumele și fructele românești corespund standardelor de calitate și nu prezintă riscuri pentru consumatori.