Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va dezbate, de mâine până vineri, subiectul privind reînnoirea generaţiilor în agricultură la „Întâlnirea informală a directorilor pentru dezvoltare rurală din Statele Membre UE”.
În cadrul evenimentului, reprezentanţii autorităţilor române şi cei ai Comisiei Europene, precum şi asociaţii de fermieri reprezentative la nivel european vor susţine prezentări privind modalităţile de sprijin pentru tinerii fermieri în contextul viitoarelor planuri strategice ale Politicii Agricole Comune (PAC) şi rezultatele concrete înregistrate în perioada actuală de programare în ceea ce priveşte atragerea tinerilor în agricultură.
Participanţii îşi vor împărtăşi experienţele cu privire la mecanismele de sprijin disponibile pentru reînnoirea generaţiilor în agricultură şi vor dezbate perspectivele oferite de viitorul cadru de programare al PAC.
Petre Daea a dezbătut, ieri, la Bruxelles, subiecte precum adoptarea regulamentului privind băuturile spirtoase şi a directivei privind practicile comerciale neloiale în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.
De asemenea, în cadrul Comitetului Special pentru Agricultură au avut loc schimburi de opinii cu privire la arhitectura verde referitoare la pachetul de reformă PAC post 2020 şi la regulamentul privind planurile strategice.
În plus, Comisia Europeană a prezentat proiectul „O planetă curată pentru toţi”, ce presupune o viziune strategică pe termen lung pentru o economie neutră din punct de vedere al impactului asupra climei şi a aspectelor agricole.
Pe de altă parte, delegaţia Autorităţii Naţionale Fitosanitare (ANF) prezidează reuniunea Convenţiei Internaţionale pentru Protecţia Plantelor şi Comisia pentru Măsuri Fitosanitare (IPPC/CPM Affairs), care se desfăşoară în aceste zile la Bruxelles.
În cadrul reuniunii sunt analizate mai multe documente, printre care planul de investiţii pentru cinci ani al secretariatului IPPC, planul de acţiune şi bugetul alocat pentru activităţile de celebrare a Anului Internaţional pentru Sănătatea Plantelor 2020, precum şi rapoartele privind programul comun FAO/AIEA.
Pentru perioada 2020-2030 trebuie elaborat un plan de investiţii pentru a analiza în ce măsură activităţile IPPC contribuie la agenda de dezvoltare.