Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a luat câteva decizii care îi privesc şi pe fermierii români.
În urma voturilor exprimate în comisia AGRI la peste 5.000 de amendamente depuse la raportul privind planuri strategice ale PAC, s-au creionat câteva direcţii care vor consolida viitorul fermierilor, conform europarlamentarului Daniel Buda.
„Fermierii români, un viitor mai sigur, un viitor mai bun! Plăţile directe rămân în continuare o certitudine pentru fermierii români, cuantumul acestora cunoscând o creştere, comparativ cu alte state unde au avut loc tăieri”, a declarat Buda.
Printre direcţiile la care se referă europarlamentarul român este şi programul „Noul fermier”, unde prima de instalare va fi de până la 100.000 de euro!
„<<Noul fermier>> – un concept pentru prima dată introdus în Politica Agricolă Comună, ca urmare a unui amendament propus de mine, se referă la persoanele care au peste 40 de ani şi care pot primi o primă de instalare de până la 100.000 de euro! Cetăţenii români stabiliţi în străinătate vor avea, astfel, posibilitatea de a se întoarce acasă şi de a-şi porni o nouă afacere, chiar dacă au vârsta de peste 40 de ani”, a explicat Daniel Buda.
Conform acestuia, statele membre sunt obligate să aleagă una dintre următoarele două variante cu privire la plafonare:
- varianta unui prag de 100.000 de euro;
- varianta unei alocări obligatorii de 10% din pachetele lor pentru plăţi redistributive, care vor merge către fermierii mici şi mijlocii.
„În acest fel, se consolidează modelul fermelor familiale mici şi mijlocii! În acelaşi timp, se asigură un echilibru între resursele financiare ce urmează a fi puse la dispoziţia fermierilor mari şi fermierilor mici!”, mai arată Daniel Buda.
Tinerii fermieri (cu vârsta de până la 40 de ani) care au fost înfiinţaţi pentru prima dată ca şefi ai exploataţiei vor primi un sprijin complementar pentru o perioadă de şapte ani în loc de cinci ani cât era prevăzut şi cu un cuantum majorat de la 70.000 de euro la 100.00 de euro.
Totodată, statele membre introduc un sistem simplificat pentru fermierii mici care solicită sprijin pentru o sumă de până la 1.250 de euro.
Sectorul apicol va beneficia de o creştere a ratei de cofinanţare de la 50% la 75% şi la 85% în cazul regiunilor ultraperiferice.
„Formele asociative vor beneficia de un sprijin considerabil din fondurile europene! Agricultura ecologică şi protejarea mediului reprezintă obiective clare şi asumate de noua PAC! Forma finală a Regulamentului privind Politica Agricolă Comună este de natură să consolideze viitorul fermierilor români şi europeni. Începând din 2020, fermierii români vor avea un viitor mai bun!”, mai susţine Daniel Buda.