Parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a declarat, la Deva, referindu-se la noul buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 că există riscul unor diminuări ale sumelor alocate pentru Politica Agricolă Comună şi pentru Politica de Coeziune, apreciind că guvernul de la Bucureşti nu trebuie să accepte o scădere a acestor finanţări importante pentru fermieri şi pentru dezvoltarea rurală.
Potrivit lui Winkler, executivul va trebui să prezinte, până pe 26 august, la Bruxelles, o poziţie oficială faţă de noul Cadru Financiar Multianual (CFM) 2021-2027, în contextul în care finanţarea celor două politici majore ale UE este periclitată din cauza incertitudinilor legate de Brexit şi a faptului că ieşirea Marii Britanii din UE va avea efecte asupra bugetului Uniunii.
Deocamdată, nu ne putem hazarda să vorbim de cifre exacte în noul buget multianual al UE, dar, de exemplu, se vehiculează reducerea cu cinci procente a subvenţiilor directe în agricultură şi cu 15 procente a finanţărilor pentru proiectele de dezvoltare rurală. România nu are voie să accepte niciun compromis şi nicio reducere a acestor finanţări.
Iuliu Winkler
El a arătat că Finlanda, care deţine preşedinţia rotativă a UE, doreşte realizarea bugetului multianual până în luna decembrie, însă a menţionat că nu crede că statele membre vor ajunge la un acord în acest sens până la sfârşitul anului, ceea ce va crea probleme de întârzieri la finanţarea unor programe în toate ţările Uniunii.
Iuliu Winkler a precizat că este de preferat întârzierea adoptării bugetului multianual, decât votarea unui buget care să nu satisfacă nevoile de dezvoltare a statelor membre din Europa Centrală şi de Est.