În această perioadă este extrem de important ca fermierii și angajații lor să urmărească și să respecte măsurile luate de autorități, care au ca obiectiv siguranța individuală și protecția populației, pentru a preveni răspândirea coronovirusului și a diminua riscurile.
În același timp, este foarte important ca prin eforturile comune pe care le facem să ne asigurăm că activitatea continuă în sectoarele strategice, unul dintre acestea fiind agricultura.
Agricultura are un rol strategic pentru siguranța alimentară a populației și pentru contribuția adusă economiei României.
Din acest motiv, pentru a veni în sprijinul fermierilor și a autorităților în transmiterea informațiilor de interes, Clubul Fermierilor Români a elaborat un set de recomandări pentru măsuri de protecție și siguranță pentru ferme, ca urmare a solicitărilor primite din partea membrilor fermieri.
Aceste recomandări includ un model de organizare a activităților pentru fermele care aleg să se izoleze. Modelul poate fi adaptat în funcție de specificul fiecărei ferme.
În agricultură, siguranța oamenilor și bunăstarea animalelor sunt pe primul loc!
SURSE OFICIALE
Pentru informații legate de prevenție, puteți accesa cele două linkuri de mai jos. Cele două site-uri sunt pagini oficiale, avizate și construite în parteneriat cu Guvernul României și Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul MAI:
- Fiipregatit.ro – este o platformă pentru situații de urgență unde găsiți mai multe ghiduri utile în situația actuală. Ele conțin ghiduri cu recomandări pentru diverse situații: cumpărături, interacțiune socială, autoizolare, transport în comun etc.
- Cemafac.ro – este un site realizat în parteneriat cu Guvernul României și conținut avizat de DSU și conține recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19.
Cu toții ne regăsim într-o situație dificilă declanșată de pandemia de COVID-19 și pentru a putea continua activitatea în cât mai mare siguranță în cadrul fermelor este necesar ca fermierii și angajații lor să se organizeze și să respecte măsurile de siguranță recomandate de autorități, pentru continuarea derulării lucrărilor agricole în condiții cât mai bune pentru oameni și animale.
REGULI GENERALE
Respectați toate măsurile de prevenție și siguranță comunicate de autorități.
Este importantă respectarea măsurilor prin care SIGURANȚA este pusă pe primul loc.
- Spălați-vă des pe mâini (minimum 20 secunde) și dezinfectați-vă.
- Păstrați distanța de 2 metri față de ceilalți.
- Evitați salutul prin strângerea mâinilor sau prin îmbrățișare.
- Evitați să vă atingeți fața, ochii și nasul cu mâinile murdare.
- Tușiti sau strănutați la nivelul cotului.
- Aerisiți încăperile în care vă petreceți timpul.
- Folosiți măști și mănuși de protecție.
- Evitați aglomerațiile.
- Evitați contactul cu persoanele străine, mai ales cu cei care au venit din străinătate (aceștia pot fi purtători de virus chiar dacă nu au simptome de boală).
- Semnalați autorităților persoanele care nu respectă izolarea conform regulilor comunicate de autorități.
În cazul în care considerați că aveți simptome, este important să sunați la medicul de familie și la TELVERDE 0800 800 358.
Deplasarea și prezența la spital din proprie inițiativă expun personalul medical și alți pacienți la riscul de infecție.
Apelați la 112 doar în caz de urgență. Nu apelați abuziv 112. Urgența este pentru urgențe.
RECOMANDĂRI PENTRU FERME
În cadrul fermelor este necesar ca fermierii și angajații să lucreze împreună pentru a identifica și adopta cele mai potrivite măsuri de protecție și siguranță, pentru a continua în bune condiții campania de primăvară și a asigura bunăstarea animalelor.
PROTEJAREA ANGAJAȚILOR ȘI A PARTENERILOR
Este importantă asigurarea unui mediu de lucru cât mai sigur. În acest sens recomandăm:
• Puneți la dispoziția angajaților și a partenerilor dezinfectant, măști și mănuși sanitare / de protecție prin amplasare la intrarea în curte, la porțile de acces, depozite, hale, birouri etc.
• Verificați temperatura corporală a angajaților la intrarea în fermă, accesul fiind permis doar dacă aceaștia nu sunt febrili.
• Dezinfectați de mai multe ori pe zi suprafețele de lucru sau de contact (birouri, mese, clanțe) și zonele de servire a mesei.
• Amplasați afișaje în spațiile de servit masa, grupuri sanitare, bucătării, depozite etc. cu importanța spălării și dezinfectării mâinilor.
• Implementați munca de acasă pentru angajații care pot lucra de acasă. Comunicați cu angajații dvs. prin e-mail, telefon, whatsapp etc.
SECURIZAREA APROVIZIONĂRII ÎN CADRUL FERMEI
Zonele cele mai critice sunt depozitele pentru că ele asigură necesarul de inputuri, furaje, premixuri pentru toată ferma și orice blocare sau suspendare a activității aici impacteaza desfășurarea lucrărilor în fermă.
Din acest motiv se recomandă măsuri suplimentare în aceste zone:
• Angajații să poarte mănuși de protecție
• Trecerea dintr-o hală în alta să se facă doar după dezinfectarea mâinilor (se aplică acolo unde se impune / este valabilă recomandarea)
• Turele de lucru să se reorganizeze astfel încât să se evite contactul la succesiunea turelor (dacă este aplicabil).
Șoferii au un rol cheie în acesta perioadă iar ei se protejează purtând măști și mănuși în momentul livrării produselor. Ei nu mai intră în contact cu personalul din fermă ca o măsură adițională de prevenție.
MODEL DE ORGANIZARE ACTIVITĂȚI PENTRU FERMELE CARE ALEG SĂ SE IZOLEZE
O soluție adoptată de ferme o reprezintă intrarea în izolare a lucrătorilor care trebuie să asigure continuarea lucrărilor agricole în fermele vegetale și zootehnice.
Angajatorii oferă cazare, alimente și apă operatorilor care rămîn în fermele care intră în izolare. În același timp, se organizează echipe externe care asigură aprovizionarea celor din fermă și oferă sprijin familiilor angajaților aflați în izolare în fermă.
Reguli detaliate pentru izolarea în fermele vegetale
• Angajații se împart în două echipe: una în exterior care face aprovizionarea, iar cealaltă echipă care rămâne în fermă, în izolare, și care execută lucrările în câmp (similar pentru operatorii care se ocupă de animale).
• Personalul izolat doarme și mănâncă în incinta fermei sau în altă clădire unde au acces doar persoane izolate.
• Predarea materialelor necesare personalului aflat în izolare, precum alimente, piese de schimb și altele, se realizează de către echipa aflată în exterior. Materialele se depozitează la poarta fermei și se deinfectează la preluare.
• Personalul aflat în izolare are voie să se deplaseze cu utilajele agricole și mașinile doar spre zonele unde sunt culturile vegetale și unde se desfășoară lucrările.
• Pentru alimentarea cu combustibil a utilajelor: persoana aflată în izolare nu coboară din utilaj; este însoțită de către o altă persoană din echipa exterioară, care va alimenta și va plăti combustibilul.
• Utilajele agricole care se deplasează pe drumurile publice în drum spre zona unde își vor desfășura lucrările vor avea un afiș pe parbrizul și luneta utilajului, care va semnala că ferma este în izolare. Utilajele respective vor fi însoțite de către o mașină din echipa externă care va avea toate documentele utilajelor. Este interzis orice contact cu alte persoane pe care le intalneste pe camp.
• Pentru orice intervenție în câmp, va acționa doar personalul aflat în izolare în fermă.
• Recepția de marfă:
- Șoferul anunță înainte telefonic venirea sa în incinta fermei;
- Șoferul are obligația să-și deschidă prelata, respectiv ușa de descărcare a mașinii, după care se retrage în cabină pe durata descărcării mărfii aprovizionate;
- Documentele (facturile) se confirmă doar prin e-mail sau sms sau whatsapp;
- După descărcare, șoferul închide prelata/ușa mașinii și părăsește incinta fermei.
• Servicii de reparații externe:
- Utilajul se parchează în afara incintei, iar partenerul se ocupă de reparația necesară;
- Dacă este nevoie ca partenerul să intervină în incinta fermei, restul personalului aflat în izolare nu va fi prezent în incintă sau în zona de intervenție. Comunicarea se asigură teleponic.
- În ambele cazuri, utilajul va fi dezinfectat după terminarea intervenției. Reguli detaliate pentru perioada după semănat, reducerea riscurilor prin împărțirea angajaților în grupuri și decalarea programului de lucru
• Angajații se împart în două grupe astfel încât în ambele grupe să se regăsească operatori care știu să manevreze mașina de erbicidat
• Grupele încep programul de lucru la ore diferite, astfel încât să nu se întâlnească. De exemplu, grupa roșie 08:00 – 16:00, iar grupa albastră 10:00 – 18:00.
• Dacă sunt doar lucrări în atelier, grupele se vor împărți în zile diferite.
• Cele două echipe acționează independent fiecare, nu vor apela una la cealaltă pentru ajutor.
• Șeful de fermă sau agronomii nu mai intră în contact direct cu angajații, vor comunica cu aceștia doar telefonic.
• Mecanicii agricoli rămași în atelier vor face întreținerea utilajelor singuri, fără a intra în contact cu nici una dintre cele două echipe.
Clubul Fermierilor Români