Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a încasat ieri în contul deschis la Banca Naţională a României suma de 175,8 milioane de euro, reprezentând rambursarea din Fondul European de Garantare Agricolă a sumelor utilizate de la bugetul de stat de către APIA în perioada 1 – 31 ianuarie 2019 pentru acordarea schemelor de plăţi directe corespunzătoare anului de cerere 2018.
Această sumă se alătură rambursărilor efectuate de Comisia Europeană din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în lunile ianuarie (807,5 milioane de euro) şi februarie (452,86 milioane de euro) pentru plăţile efectuate de APIA în cadrul schemelor de plăţi directe corespunzătoare anului de cerere 2018, dar şi rambursării efectuată în luna februarie din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în sumă de 297,87 milioane de euro, pentru plăţile efectuate de AFIR în trimestrul al patrulea al anului trecut.
Cumulând datele financiare prezentate mai sus, sumele pe care MADR le-a încasat de la Comisia Europeană în perioada 1 ianuarie – 6 martie se ridică la 1,734 miliarde de euro.
Următoarea rambursare a Comisiei Europene, pe baza declaraţiei de cheltuieli corespunzătoare plăţilor efectuate de APIA în luna februarie, va fi efectuată în primele două zile lucrătoare ale lunii aprilie, sumele ce urmează a fi astfel rambursate fiind în valoare de 124,47 milioane de euro.
În total, în perioada 2017-2019, România a încasat de la Uniunea Europeană peste 7,820 miliarde de euro.
Pentru anul în curs, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi-a propus un obiectiv de absorbţie din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) de trei miliarde de euro. După încasarea sumei din luna aprilie procentul de absorbţie raportat la ţinta propusă va ajunge la 61,94%.