Măsurile adoptate de guvernul de la Paris pentru a susţine economia afectată de criza provocată de pandemia de coronavirus au costat 450 de miliarde de euro, echivalentul a 20% din produsul intern brut al Franţei, a declarat ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, potrivit Agerpres.
PRODUS ÎN ROMÂNIA | Serele SupeR, o afacere de succes cu roşii cherry
De la mijlocul lunii martie, executivul a implementat un pachet de măsuri, inclusiv subvenţionarea schemelor de şomaj parţial, împrumuturi garantate de stat, amânări de taxe şi ajutoare pentru micile companii.
Dacă luăm în considerare banii alocaţi de la buget şi sprijinirea fluxurilor de numerar ale afacerilor, sunt în discuţie 450 de miliarde de euro, 20% din bogăţia naţiunii.
Bruno Le Maire, pentru postul de televiziune BFM TV
El a adăugat că împrumuturi garantate de stat, pentru care s-a stabilit o limită totală de 300 de miliarde de euro, au impact direct asupra bugetului numai dacă cel care împrumută banii intră în faliment şi garanţia este utilizată.
Până acum, guvernul a alocat 110 miliarde de euro – sprijin direct pentru economie – dar va actualiza cifra în proiectul de buget pe 2020 revizuit, care va fi prezentat în 10 iunie.
Duminică, ministrul francez pentru buget, Gerald Darmanin, a avertizat că datoria Franţei ar urma să depăşească 115% din PIB până la finalul anului, din cauza costului măsurilor de criză, în contextul pandemiei.
„Fără îndoială va fi peste 115% din PIB la finalul anului”. Guvernul nu intenţionează să majoreze impozitele pentru a reduce datoria, a dat asigurări Gerald Darmanin.
La finalul lunii martie, Institutul Naţional de Statistică (Insee) a informat că datoria s-a situat la 98,1% din PIB în 2019, un nivel similar cu cel din 2018, în timp ce deficitul bugetar s-a situat la 3% din PIB, în creştere de la 2,3% din PIB în 2018.
Guvernul francez anunţa în aprilie că se aşteaptă ca pachetul de criză să coste 100 de miliarde de euro, peste 4% din PIB. De atunci au fost anunţate şi alte măsuri de sprijinire.
Oficialii Comisiei Europene au anunţat recent suspendarea regulilor privind disciplina bugetară în UE, o măsură inedită care va permite statelor membre să cheltuiască oricât va fi necesar pentru a lupta împotriva consecinţelor economice ale pandemiei.
Printre obligaţiile pe care statele membre nu vor mai trebui să le respecte se numără şi prevederile care cer ca deficitul public să rămână sub pragul de 3% din PIB şi datoria sub pragul de 60% din PIB.
Numărul de cazuri de COVID-19 a ajuns la 182.584 în Franţa, iar numărul de decese este de 28.367.