Asociaţia Română pentru Agricultură Durabilă (ARAD) organizează, sâmbătă, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, prima reuniune a Panelului Naţional al Experţilor în Dezvoltare Rurală din cadrul proiectului internaţional „Modele Multiplicabile de Afaceri pentru Economii Rurale Moderne -RUBIZMO”.
Reuniunea va avea loc la Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei (ICHAT) din cadrul USAMV Cluj-Napoca, începând cu ora 10, în Sala Bibliotecii (etajul 1).
Proiectul RUBIZMO este finanţat prin programul Horizon 2020 şi acordul de finanţare nr. 773621, pe perioada 1 mai 2018 – 30 aprilie 2021, şi are ca scop identificarea ingredientelor vitale pentru dezvoltarea antreprenoriatului şi a modelelor de afaceri rurale de succes, inclusiv activităţi emergente de succes în vederea multiplicării lor în mediul rural.
Astfel, vor fi identificate modelele de afaceri multiplicabile şi de interes pentru comunităţile locale privind oportunităţile ecologice, economice şi sociale ce decurg din optimizarea lanţurilor valorice.
Totodată, proiectul RUBIZMO va sprijini, în mod direct, crearea de locuri de muncă durabile şi creşterea economică a zonelor rurale.
În acest proiect, ARAD participă ca entitate asociativă, alături de alte 15 unităţi partenere – universităţi şi unităţi de cercetare, inovare şi dezvoltare şi de ştiinţa comunicării, societăţi de proiectare modele de afaceri şi mediu şi de consultanţă, clustere şi cooperative agricole din Suedia, Danemarca, Germania, Belgia, Spania, Portugalia, Italia, Irlanda, Polonia şi Franţa.
La această primă reuniune a Panelului Naţional al Experţilor ARAD în dezvoltarea rurală vor participa membrii organizaţiei, specialiştii de la USAMV Cluj-Napoca, o parte a grupului de cercetători ARAD şi reprezentanţii GAL-urilor din judeţul Cluj.
Pe agendă se înscriu:
- Scopul, obiectivele, durata şi activităţile proiectului şi echipa de cercetare RUBIZMO;
- Primele rezultate obţinute la temele de cercetare care au termen de finalizare 30.04.2019:
- Proiectele de dezvoltare rurală investigate şi modele de afaceri rurale din România selectate;
- Hotspoturi rurale pentru antreprenoriat – Regiunile de Dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est;
- Particularităţile Bibliotecii virtuale rurale şi a Academiei Europene de Dezvoltare Rurală.