Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat astăzi, la finalul dezbaterilor din comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European că România are deja rezultate, reuşind să închidă patru dosare.
Iar unul dintre acestea este cel care vizează practicile comerciale neloiale.
„Iată, deja avem rezultate în domeniu. La această oră sunt patru dosare pe care le-am închis din punctul nostru de vedere, punându-le pe drumul acesta tehnic de prelucrare şi apoi de aprobare. Aici este vorba de practicile comerciale neloiale, o directivă foarte importantă care vine din dezbaterile programate şi desfăşurate în preşedinţia austriacă, dar care acum a trecut prin mâna noastră şi a pornit la parlament. De asemenea, reglementările privind peştele spadă şi GFCM (n.r. – Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană) în domeniul piscicol. Iată cum ne putem măsura efortul prin rezultatele pe care le-am obţinut până acum. Vom continua în acelaşi ritm zilnic de muncă, pentru că aici suntem la negocieri, dar grupele noastre de lucru cu experţii sunt la treabă, sunt în trialoguri, fac muncă specifică în acest domeniu şi îşi concentrează eforturile pentru a avea rezultatele pe care ni le-am propus”, a declarat Petre Daea.
El a mai spus că interesul major evident pentru Politica Agricolă Comună (PAC) s-a putut vedea în sala arhiplină, cu sute de participanţi, din comisia AGRI, „în care nu am putut zări locuri goale”.
„Am fost eu în ţinta întrebărilor multiple din diverse locuri şi diverse zone de interes, mă gândesc la cele peste 30 de întrebări care mi-au fost adresate după ce am prezentat priorităţile, pentru a cunoaşte care este poziţia preşedinţiei privind PAC, ştiindu-se că acum o desenăm politic din 2021 până în 2027. Ea va sta la baza activităţii fermierilor, pe care ei o aşteaptă cu foarte mult interes, de aceea numărul mare de întrebări şi dezbaterile pe măsură”, a precizat şeful MADR.
Politica comună în domeniul pescuitului, discutată în comisia de specialitate în această dimineaţă, a suscitat de asemenea un interes major.
„S-a văzut o preocupare foarte largă, au fost teme specifice, multe, puse în dezbatere şi am constatat aceeaşi preocupare, aceeaşi grijă de a colabora cât mai repede şi mai bine cu putinţă, pentru că toată lumea se aşteaptă să încheie cât se poate de repede anumite dosare pe care le avem în analiză şi în portofoliul nostru de discuţii şi la nivelul Consiliului de Miniştri”, a adăugat Petre Daea.