Prefectura Bistriţa-Năsăud a anunţat că în judeţ au apărut primele cazuri de pestă porcină africană, virusul fiind diagnosticat la doi mistreţi de pe un fond vânătoare din Valea Ţibleşului, la aproximativ un kilometru de limita cu judeţul Maramureş.
Analizele de laborator au confirmat, astăzi, prezenta pestei în cazul a doi mistreţi vânaţi pe raza fondului de vânătoare respectiv.
„Suspiciunea a fost emisă la data de 16.01.2019 în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureş. Probele au fost imediat trimise către IDSA Bucureşti care a confirmat suspiciunea. Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată şi carcasele au fost distruse. A fost convocată o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistriţa-Năsăud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii”, se arată într-un comunicat remis, astăzi, de Prefectura Bistriţa-Năsăud.
Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistriţa-Năsăud a decis că în zona în care s-a identificat virusul să fie vânaţi integral mistreţii, iar porcii domestici din zonele infectate să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici.
Autorităţile din Bistriţa-Năsăud au declanşat o anchetă epidemiologică şi au notificat direcţiile sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din judeţele Maramureş şi Cluj cu privire la apariţia virusului.
În altă ordine de idei, pe un fond de vânătoare din judeţul Constanţa 43 de mistreţi vor fi ucişi din cauza pestei, după ce la un exemplar vânat în această săptămână a fost confirmată prezenţa virusului.
„A fost votat în unanimitate planul de măsuri, respectiv să fie vânaţi cei 43 de mistreţi din fondul de vânătoare. De asemenea, proprietarii de porci din localităţile adiacente au obligaţia de a-i ţine în gospodărie”, au precizat reprezentanţii Prefecturii Constanţa.
Până în prezent, în judeţul Constanţa au fost confirmate 91 de focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei, precum şi patru cazuri la mistreţi. În urma sacrificărilor de animale, la nivelul întregului judeţ au fost plătite despăgubiri în valoare de aproape patru milioane de lei pentru cele 849 de exploataţii afectate.