Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că îşi propune să reducă categoria de pesticide neonicotinoide, substanţe care provoacă pierderi apicultorilor, găsind soluţii alterntive care să nu afecteze sănătatea albinelor, a anunţat, astăzi, ministrul Petre Daea.
La Bruxelles vom analiza o judecată dreaptă şi echilibrată privind decizia de a aproba instrumentul ştiintific pentru a reduce neonicotinoidele. Timpul ne-a demonstrat ca aceste substanţe nu sunt valoroase pentru sănătate, de aceea am reuşit să găsim alte soluţii alternative, alte substanţe care nu afectează sănătatea albinelor. În România, prin evoluţie şi analiză, putem observa că de la integrarea în Uniunea Europeană, de la 935.000 de familii de albine acum sunt peste 1.700.000. Agricultură fără albine nu se poate face decât parţial. Sunt plante care se polenizează numai de către albine şi ne ajută la anumite culturi polenizarea anemofilă, dar sunt culturi fundamentale, precum floarea soarelui şi rapiţa.
Petre Daea
Apicultorii se confruntă cu depopulări masive ale familiilor de albine, care duc la pierderi economice însemnate, începând de la 1.000 de lei şi ajungând până la 50.000 sau 100.000 de lei, în cazul exploataţiilor cu 500 şi 600 de familii de albine.
Aceste pesticide duc la depopulări masive ale familiilor de albine, la pierderi economice însemnate, apicultorul fiind nevoit, pe tot parcusul anului, să facă intervenţii de întărire a familiilor de albine în loc să valorifice ce natura oferă în mod generos. Pierderile nu se fac prin moartea efectivă familiilor de albine, ci prin slăbirea lor.
Mircea Ciocan – preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS)
Deşi România este al doilea stat ca producţie apicolă din Uniunea Europeană, în ultimii ani, ţara se clasează sub jumătate din potenţialul apicol.
România este al doilea stat ca producţie apicolă din UE, cu 20 de mii de tone de miere, însă în ultimii ani, ne clasăm sub jumătate din potenţialul apicol al României.
Mircea Ciocan – preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS)
Reprezentanţii ROMAPIS au înmânat astăzi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o petiţie semnată de 227.000 de persoane din întreaga Europă, incluzând şi 3.136 de români, prin care cer atât ministrului Petre Daea, cât şi celorlalţi miniştri europeni să aplice standarde europene de projetare a albinelor împotriva pesticidelor, în votul ce va avea loc pe 20 mai, de Ziua Mondială a Albinei.