Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a pus în dezbatere publică proiectul legii laptelui.
Prin acest act normativ se doreşte eliminarea falsurilor din piaţă şi etichetarea corectă a produselor, ţinând cont că trei sferturi din firmele cotrolate folosesc grăsimi hidrogenate în locul lactatelor.
„Am luat decizia de a face o lege pentru a defini exact lucrurile şi pentru a urmări cu atenţie acest produs în aşa fel încât falsurile să fie scoase din preocuparea unora care doresc printr-un câştig rapid să tulbure piaţa şi să pună la îndoială produsele pe care le fac românii”, a punctat ministrul Petre Daea.
Şeful de la „Agricultură” spune că iniţiativa creării acestei legi a pornit de la starea producătorilor locali de lapte, care au dificultăţi în valorificarea produselor şi că ANSVSA, ANAF şi ANPC au făcut controale pentru a se vedea ce se întâmplă în piaţă.
Din 241 de unităţi verificate, 165 utilizau grăsimi hidrogenate şi informau incorect consumatorii, prezentând produsele ca fiind pregătite cu telemea, brânză, caşcaval, lapte sau unt.
Controalele au avut loc la București, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Constanţa. Au fost date amenzi de peste 768.000 de lei, iar în 12 cazuri a fost suspendată activitatea companiilor respective.
Proiectul legii laptelui, pus în dezbatere publică, prevede interdicţia de comercializare a produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în acelaşi loc cu laptele şi cu produsele lactate care nu conţin grăsimi hidrogenate.
Actul normativ reglemetează sectorul laptelui şi al produselor lactate, a preparatelor pe bază de lapte şi a celor ce au ca materie primă produse obţinute din lapte, creând totodată cadrul juridic în ceea ce priveşte prezentarea produselor şi comercializarea acestora.
Legea spune ce informaţii obligatorii trebuie inscripţionate pe eticheta laptelui de consum şi a produselor lactate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011.
De asemenea, se are în vedere înfiinţarea Registrului Laptelui în cadrul direcţiei tehnice de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în care operatorii economici trebuie să se înscrie pentru a putea desfăşura activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate destinate comercializării.
Înscrierea în Registrul Laptelui se face cu 60 zile lucrătoare înaintea începerii comercializării laptelui de consum sau a produselor lactate.