Aproape şapte decenii de activitate în domeniul agricol are Nicolae Truşcoaică, un fermier în vârstă de 89 de ani din comuna Satchinez (judeţul Timiş).
Absolvent al „Agronomiei” timişorene în 1959, a început să lucreze alături de tatăl său, fermier, iar în prezent este ajutat de fiul său.
Se trezeşte în fiecare dimineaţă la ora 4,30 şi ajunge în fermă la 6. Este primul!
A prins ani cu recolte slabe şi ani extrem de profitabili pentru societatea pe care o conduce. Anii săi de referinţă sunt 2016 şi 2018.
„Am 67 de ani lucraţi fără întrerupere, iar în 23 decembrie voi împlini 90 de ani de viaţă. Şi nu mă las! Agricultura este un microb, o boală, nu mă pot despărţi de ea. Mă trezesc dimineaţa la ora 4,30, mă spăl, mă bărbieresc, mă îmbrac, apoi servesc micul dejun. La ora 6 sunt gata de lucru! Sunt primul în fermă! Aşa am fost format, aşa am fost pregătit. Agricultura este grea, dar şi frumoasă! Agricultura nu are acoperiş, nu are preluată. Aici eşti condiţionat de factorul numit natură. Când dă de sus nu poţi să lucrezi, când nu plouă două-trei luni şi este prea uscat din nou nu este bine. 2016 şi 2018 au fost ani de referinţă pentru mine, am avut rezultate bune şi la culturile de toamnă, şi la cele de primăvară. În 2018, porumbul şi floarea soarelui au fost la irigat. Nu treceau două săptămâni şi ploua din nou. Am avut cel mai mare regim pluviometric din toată activitatea mea, peste 700 de litri! În Banat, de obicei este cu minus, 500, cel mult 600. A fost un an extraordinar de bun, cu precipitaţii la comandă şi s-au făcut porumbul, floarea soarelui, soia, toate culturile. Singurele probleme au fost la grâu. A plouat şi în timpul recoltatului şi a fost depreciată calitatea grâului. Nu am avut niciodată atât de mult grâu încolţit ca anul trecut. Ştiţi cum este, pe o parte câştigi, iar pe alta pierzi. La grâu am pierdut calitate, dar am excelat la porumb, floarea soarelui şi soia, deci nu am lucrat în pierdere. Floarea soarelui şi soia sunt culturi rentabile, ele aduc banii în fermă. La fel şi rapiţa!”, ne-a spus făuritorul de hrană din comuna timişeană Satchinez.
Inginerul Nicolae Truşcoaică ne-a vorbit şi despre cele două societăţi ale familiei sale:
„Aici funcţionează două firme. Una este societatea agricolă Paul Chinezu, cu suprafaţa ei, şi alta este societatea comercială Agrotigrus, care are altă suprafaţă de cultivat. Maşinile şi tractoarele sunt la rândul lor diferite. Sunt afaceri de familie, lucrez împreună cu fiul meu”.